Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж Азис:На призива на областния управител от ГЕРБ на протеста се явиха 30 души от БСП

 14 Декември 2017

Протест на граждани, които се обявиха против увеличаването на размера на местните данъци и такси, предхождаше началото на днешното заседание на Общинския съвет. След кратък разговор с кмета инж. Хасан Азис бе договорена среща с тях, за да чуе градоначалникът техните мотиви за протеста им.
По-късно в отговор на изказване от страна на Огнян Иванов от ГЕРБ, свързано с протеста, инж Азис заяви: "На призива на областния управител от ГЕРБ на протеста се явиха 30 души от БСП, организирани от Милко Багдасаров."
След продължилите повече от час и половина разгорещени дебати, с 23 гласа „за” и 17 „против” днес Общинският съвет в Кърджали прие промени в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Общината. Те засегнаха данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и туристическия данък.
До този момент размерът на данъка върху недвижимите имоти е 1,2 на хиляда за всички имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията, а за нежилищните имоти на предприятията – 1,3 на хиляда.
В началото председателят на групата съветници на ДПС Мухарем Мухарем предложи да бъде направена диференциация при определяне на стойността на данъка върху недвижимите имоти, която се определя върху данъчна оценка и тя да бъде за физически лица 1,8 промила, вместо посочената в докладната на кмета 2 на хиляда, каквато е и за юридическите лица. Предложението на Георги Кючуков размерът на данъка за физическите лица да е 1,6 на хиляда не бе прието от мнозинството в местния парламент.
За туристическия данък и по предложение на постоянните комисии към Общинския съвет местният разпоредителен орган прие за всяка нощувка в заведение с една звезда да се плаща по 0, 60 лева при първоначално предложение 0,30 лева, с две звезди вместо по 0,60 лева, за нощувка да се плаща по 0,80 лева и при заведения с 3 звезди вместо предложените 0,80 лева за нощувка – 1,00 лев.
Прие се и предложението за увеличение на данъка върху превозните средства, като ставките за леките автомобили с мощност до 74 kw с 10 % се увеличават с 10 процента а за автомобили с мощност над 74 kw до 110 kw включително, които към момента са на минимално ниво от 1,10 лв. за киловат, да стане 1,45 лв. за киловат, за автомобили с мощност над 110 kw – от 1,23 лв. да стане 1,80 лв. за киловат.
В мотивите си за предлаганите промени кметът на Кърджали инж. Хасан Азис изтъкна, че по този начин, увеличавайки собствените приходи ще се подпомогне изпълнението на мерките в Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2016г.-2019г. Целта на приемането на настоящите промени е да се осигурят достатъчно финансови средства в общинския бюджет за 2018г., с което да се постигне по-голяма финансова устойчивост и стабилност на Община Кърджали, подчерта градоначалникът. По думите му по този начин ще се разшири базата за формиране на собствени приходи за Община Кърджали, които са естествена основа за развитие на местните дейности, както и за съфинансиране на проекти, финансиране на оперативните програми и средства от Европейския съюз, съфинансиране на дейности, които са в прерогативите на държавата.
По думите на инж. Азис резултатите, които се очакват от прилагането на предлаганите промени по отношение на данък върху недвижимите имоти са генериране на допълнителни приходи са в размер на 840 хил.лв., по отношение на данък върху превозните средства- в размер на 600 хил.лв., а от туристически данък – в размер на 3 хил.лв.
В процеса на дебата преди приемането на промените в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Общината опозицията в местния парламент в лицето на групите съветници от ГЕРБ, РБ и БСП повдигна въпроси, свързани с разходването на средствата, акумулирани от местните данъци и такси, липсата на контрол върху тях и липсата на конкретика при разходването им.
В защита на промените се обявиха съветници от ДПС, които припомниха, че на общината й се налага да дофинансира дейности, които са в прерогативите на държавата. За да има по-добро развитие на инфраструктурата и социалните услуги, са необходими повече средства, а местните данъци не са променяни от близо 8 години, подчертаха още съветниците от ДПС.
В отговор на всички критики, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че никой, особено от опозицията, не е посмял да каже каква е истината за промяната в наредбата. „Ако бяхте казали истината днес нямаше да има протест от 20-30 наши съграждани, сред които имаше и една жена с плакат за увеличение от 67%. Това не е истината и вие сте подвели тези хора от вън, с които разговарях и поканих на разговор утре”, бе категоричен кметът.
Той посочи и конкретни примери, с които онагледи за какво увеличение на данъците всъщност става въпрос. По думите му за апартамент в центъра на града от 57 кв. м., досега се е плащало 33, 88 лева, а сега ще се плаща 42,35лв. На годишна база това е увеличение от 8, 90 лв., което за месец представлява 60-70 стотинки.
„Във „Възрожденци” за панелен апартамент от 61 кв. м. досега се е плащано 21,56 лв. При промяна става 26,94 лв., тоест 5, 40 лв. на годишна база, което е 30-40 стотинки на месец.
За къщи от 164 кв. м с гараж 24 кв.м. и двор 600 квадрата от 100,50 лв. годишният данък нараства на 125,63 лева.
В по-големите села на общината пета категория примерно Резбраци досега за къща 198кв.м. сумата е била 17,32 лв.След промяната тя става 21,60 лв. , тоест увеличението е от 4,30лв. годишно.
В другите села от шеста, седма, осма категория, тоест по-малките села, за една къща от 100 кв.м., за която сега се плаща 3,36 лв. след промяна ще плащат 4,12 лв., което означава 90 стотинки на година или по-малко от 10 стотинки на месец.
Това са числата и те трябва да бъдат представени пред кърджалийци, за да не бъдат те подвеждани”, каза кметът.

 Прочитания: 2251 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign