Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Голям празничен концерт по случай 65-годишния юбилей на Дома на културата в Кърджали

 23 Декември 2017

В навечерието на Рождество Христово с голям празничен концерт бе честван 65-годишния юбилей на Дома на културата в Кърджали. На сцената участваха всички художествени състави - Детският струнен оркестър с диригент Мария Петковска и най - добрите ученици от Школата по изкуствата, които изпълниха произведения на Моцарт, Дебюси, Менделсон. Солистите на музикалния театър Иванка Христева, Дора Точкова, Кирил Пецев, Юксел Есен и Димитър Илиев изпяха любими арии от оперетни спектакли „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време”, поставяни през годините в Кърджали.Удоволствие за публиката бе представянето на класическия квартет „Киара”, създаден от преподаватели от музикалната школа. В продължилия почти два часа концерт танцуваха и малките балерини от възстановения балетен състав, възпитаниците от класа по фолклорно пеене, танцовият ансамбъл с художествен ръководител Васил Василев и народният оркестър на Нешко Нешев.
От името на кмета на общината инж.Хасан Азис по случай юбилея творческите състави бяха поздравени от зам.-кмета Веселина Тихомирова. В словото си тя подчерта, че всеотдайността и усилията, полагани цели 65 години от стотиците талантливи преподаватели и възпитаници са превърнали Дома на културата във визитка на Кърджали. Тихомирова пожела на всички, допринесли за издигане престижа на културната институция и на всички кърджалийци по случай Коледа и Нова година здраве,много добрина и топлина във всяко семейство.Празничният концерт завърши с красива коледна песен по музика и аранжимент на Ангел Чавдаров и текст Петър Делчев.
Домът на културата се открива през октомври 1952 година. През годините се създават и развиват множество форми за художествена самодейност - оперетен театър, музикално-танцов ансамбъл, детска музикална и балетна школа.През формациите са минали хиляди изпълнители.Възпитаниците му и до днес работят като музиканти,хореографи и педагози в България и по света.Със своите творчески състави той прославя името на Кърджали в Европа, Америка, Азия, Африка.Състави на Дома на културата са носители на много награди от престижни национални и международни фестивали.
Още снимки
 Прочитания: 2681 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign