Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис: Празниците трябва да ни обединяват

 06 Януари 2018

Кърджали отбеляза Богоявление с два ритуала – хвърляне на кръста във водите на река Арда край средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча” в кв. „Веселчане” и мъжкото хоро, което се изви във Водното огледало между Новия мост и Пасарелката.
Лично пловдивският митрополит Николай хвърли кръста във водите на Арда край средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча”. За да го уловят, в надпревара за него се хвърлиха над 20 млади мъже. Пръв до него достигна 15-годишният Станимир Димов.
Специално за децата, кръст беше хвърлен и в специален басейн със затоплена вода в двора на манастирския комплекс. Там най-бърз в улавянето на християнския символ се оказа 10-годишния Асен Николов.
Преди ритуала по хвърлянето на кръста митрополит Николай отслужи водосвет и благослови войниците от 68-ма бригада „Специални сили”, пристигнали специално за празника от Пловдив, а строя прие лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Гости на празника бяха още областните управители на Кърджали и Пловдив Никола Чанев и Здравко Димитров, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, неговите заместници Тюнджай Шюкрю, Веселина Тихомирова и инж. Катя Митовска, и секретарят на общината Сезгин Бекир, ген.Явор Матеев, директорът на ОД на МВР Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов.
След ритуала в новооткритата православна зала към манастирския комплекс митрополит Николай благослови децата в Неделното училище. Празникът на Йордановден в кв. Веселчане продължи с празнична програма с български песнопения и хора.
По – късно кметът на Кърджали инж. Хасан Азис присъства на възпроизвеждането на друг стар български обичай – „Мъжки водици”. Това се случи на мястото, където традиционно се провежда Богоявленския ритуал в Кърджали – във Водното огледало, между Новия мост и Пасарелката. След като изиграха своето мъжко хоро във вече осветените води на Арда, мъжете участващи в ритуала „мъжки водици”, получиха от кмета инж. Хасан Азис, както повелява обичаят, по парче пита със китка здравец, завързана с червен конец за здраве. Преди това кърджалийският градоначалник се обърна към стотиците, дошли край левия бряг на Водното огледало с думите:
„Участвахме в празника Богоявление, по време на който пловдивският митрополит Николай хвърли кръста във водите на река Арда и по този начин ги освети. Днес, тук, ние искаме да покажем, че традицията трябва да продължи, но без да бъде нарушаван църковния канон. Традицията не трябва да бъде причина за разединение. Този празник трябва да събира хората, както винаги е било. Като кмет на община Кърджали уверих пловдивския митрополит Николай, че ние няма да нарушим църковния канон и няма да направим алтернативно, второ хвърляне на кръста, защото това не ни отива като хора, които уважават традициите и каноните на вярата. Днес ние ще направим друго. Ще възпроизведем стария български обичай „Мъжки водици”, който се празнува на Йордановден.”
След ритуала „Мъжки водици” беше подготвена и още една изненада за празника. Тези деца и възрастни, които пожелаха, имаха възможност да се качат в коша на нагорещен с въздух балон и да се издигнат на няколко метра във въздуха.
Още снимки
 Прочитания: 2404 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign