Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: Надвзетите за данъци пари през 2017 година ще бъдат върнати до стотинка

 10 Януари 2018

„Кърджалийци могат да бъдат спокойни, защото надвзетите пари, събрани в рамките на кампанията за местни данъци и такси за 2017 година, ще бъдат върнати до стотинка”. Това каза днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис на пресконференция по повод отмяната на решението на Общинския съвет за размера на местните данъци и такси за 2017 година.
Градоначалникът припомни, че това решение първоначално е било обжалвано от тогавашния областен управител Илия Илиев в Адмиистративен съд Кърджали, а по-късно влезе и във Върховния административен съд /ВАС/.
Ще припомним, че на 11 декември ВАС отмени решението на Общински съвет Кърджали за увеличение на ставките за данък сгради за 2017-та година от 1,2 на 1,6 промила за физически лица и от 1,3 на 1,8 за юридически . Днес инж. Азис също проследи хронологията на събитията, но подчерта, че събирането на данъците за 2017-та година на по-високите ставки е законосъобразно. То е съобразено с даденото от съда през миналата година решение за предварително изпълнение на решението на Общински съвет.
Градоначалникът даде и точна справка за надвзетите суми за данък сгради и МПС за 2017-та година. Тя сочи, че надвнесените суми за данък сгради са в размер на 571 263 лв., а за данък МПС 411 499лв. Изчисленията показват, че общият размер на надвнесените суми е 973 178 лева.
Кметът посочи два варианта, по които могат да бъдат върнати те.
Единият, чрез подаване на заявление в Дирекция „Местни данъци и такси”, а другия чрез приспадане при ново плащане. Според нормативните разпоредби заявление за получаване на надвнесените суми може да бъде подадено в срок от 5 години от влизането на в сила на решението на съда. След подаване на заявлението срокът за връщане на сумите е 30 дни и това може да стане на каса или по банков път.
Другият вариант за връщане на надвзетите суми е те да бъдат приспаднати при плащане на нови данъчни задължения.
Към момента тези, които не са платили старите си задължения за 2017-та година, могат да направят това и ставките на които са изчислени те за данък сгради са 1,2 за физически лица и 1,3 промила за юридически.
Гражданите, обаче трябва да знаят, че с решение на Общински съвет Кърджали ставките за 2018-та година за Местните данъци и такси отново са с по-висок размер. Това решение също е обжалвано, а делото за него е насрочено за края на януари тази година, обясни кметът.
Новата кампания се очаква да стартира през февруари - март тази година, като преди това гражданите ще получат съобщения за дължимите суми. Тези, които решат да заплатят данъците си ще плащат също на ставки 1,2 и 1,3 промила. Ако обаче съдът постанови, че решението на Общински съвет за по-високи ставки е законосъобразно, то ще се наложи гражданите да довнасят суми до пълния размер на задълженията, уточни инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 2983 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign