МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
21 Февруари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[19 Януари 2018]

Хасан Азис: Образование, туризъм и осветление са приоритетите на Бюджет 2018 г.


[Още снимки]

Бюджет на стабилизацията с приоритети - образованието, туризма и уличното осветление, нарече проектобюджета за 2018 година кметът инж. Хасан Азис по време на продължилото повече от два часа обществено обсъждане в залата на Бизнес инкубатора.
За втора поредна година то предизвика голям интерес, а в залата дойдоха представители на общинска администрация, общински съветници, синдикални организации, държавни институции и граждани.
Годишната план-сметка бе представена от главният финансист на общината Валентин Иванов. Тя е в размер на 59 100 000 лева. Ръстът спрямо предходната година е 19%. Това се дължи на голям преходен остатък от 4,9 млн.лв. От тях целевите средства са 2 843 000 лв. Средствата ,предвидени за държавни дейности са 55%, а за общински -42%. Съфинансирането е в рамките на 3%. Капиталовата програма ще бъде на стойност 11 581 000 лева. Освен това общината е защитила 8 проекта по програми на ЕС, които ще и донесат 8 357 464 лева. Общо включените в капиталовата програма обекти са 95.
За разлика от приходната част на проектобюджет 2018 г. на община Кърджали, която мина без дебати, разходната предизвика множество въпроси, сред които тези свързани със заложени суми за увеличение на работните заплати, дофинансиране на образованието, изграждане и управление на спортни обекти и недостатъчно финансиране за ремонт на улици.
В рамките на дискусията стана ясно и че Община Кърджали ще отмени Програмата за финансово оздравяване, наложена й от министерството на финансите, заради лоши показатели.
„Искаме да имаме наша програма, за да няма рестрикции и тя ще бъде обсъдена на Председателски съвет”, съобщи Валентин Иванов.
Кметът инж. Хасан Азис посочи, че един шестте критерии на Министерството на финансите за общини с финансови планове за оздравяване вече не е актуален. „Ще затегнем финансовата дисциплина. Бюджет 2018 г. е документ за финансова стабилизация”, подчерта градоначалникът. Той допълни, че тази година общината ще покрие 6 млн. лева от просрочените си задължения, а за сравнение посочи, че през миналата година са били покрити 5,5 млн.лева. Градоначалникът не пропусне да изтъкне и фактът, че в проектобюджета са заложени и стъпки за подобряване на водоснабдяването на малки населени места в общината.
Инж. Азис подчерта и още един факт, който по думите му показва ефективността на управление на общината, на работещите в администрацията и в частност на тези, които се занимават с европроекти. По последни данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. община Кърджали е на първо място по договорирани, спрямо заложени в инвестиционната програма суми за реализиране на проекти до 2020 година. Те са в размер на 21 048 163, 26 лв. В списъка са включени 39 общини и за разлика от София , Варна и Пловдив,където недоговорираните суми са в размер на милиони, за община Кърджали недоговорираната сума е в размер на 2 стотинки.
Валентин Иванов подчерта, че до провеждането на обсъждането са постъпили и няколко конкретни предложения от граждани, които той представи.
По време на дискусията общинският съветник Радослав Милев поиска отговор на въпроса защо все още не са предприети никакви действия във връзка с заявени инвестиционни намерения на кмета на община Кърджали, заложени в програмата му за управление - изграждане на мост на река Арда при Крайно село, изграждане на пътни връзки край водното огледало и изграждане на нова детска градина и училище в кв. „Възрожденци”, ремонт на Младежкия дом и Дома на културата.
Дванадесет конкретни въпроси бяха поставени писмено от жителите на кв. „Байкал” и „Веселчане”, чрез представителят им Ангел Ангелов. Въпроси зададе и лидерът на регионалната структура на КНСБ Иванка Караколева, която потърси конкретни цифри за увеличението на работните заплати в сферата на образованието. Тя настоя и за предоставяне на бюджетни бланки на директорите на детските градини, за да се осъществява балансирано управление на подопечтните им детски заведения. Караколева попита още за процентното увеличение на заплатите и в други звена, сред които социални дейности.
Три предложения, свързани с управлението на спортните бази и съоръжения в града, недостатъчните средства за ремонт на уличната мрежа и водоснабдяването на малките населени места в общината, бяха направени и от името на Общественият съвет към Общински съвет Кърджали.

Новината е посетена: 776 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи