МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
21 Февруари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[25 Януари 2018]

Кметът инж. Хасан Азис бе гост на 10-годишния юбилей на Дневен център „Надежда”


[Още снимки]

С Ден на отворените врати посрещна днес своята 10-годишнина Дневен център „Надежда”. С много ентусиазъм и усърдие екипът на центъра бе подготвил изненада за своите потребители, посрещайки ги с украсена сграда и много пъстроцветни балони. Денят на отворените врати за децата посещаващи центъра пък се превърна в истински празник. При тях дойдоха много приятели и дарители. С вълнение и питка с мед бе посрещнат и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който бе придружаван от зам.-кмета Веселина Тихомирова и общински служители от отдел „Социални дейности”.
Инж. Азис поздрави децата и екипа на центъра за десетгодишнината и подчерта, че през тези години е изминат дълъг път на самоусъвършенстване от всички тях.
„Изисква се много сърце и душа за да работиш тази работа, а вие го имате”, каза още градоначалникът. Той разговаря с почти всяко дете и намери блага дума за всяко. Получи и личен подарък изработен от потребител на услугите на центъра. Инж. Азис също поднесе своя подарък към потребителите на центъра и като за рожден ден това бяха две специално изработени торти.
Особено развълнувана беше директорката Тюркян Шюкрю. „Началото беше много трудно, но нещата се случиха и днес ние сме тези, които получаваме обичта на децата за положените към тях грижи. Успяхме да разчупим черупката, в която те се бяха затворили и да спечелим доверието им. Вярно, пътя бе доста труден и се изискваше много търпение. Когато обаче обичаш децата и носиш любов в сърцето си, тази работа не тежи. Затова и днес вие виждате безрезервната обич на децата към нас, а и нашата към тях.”, сподели директорът на ДЦ „Надежда” Тюркян Шюкрю.
В края на посещението си инж. Азис посади дръвче в двора на Дневният център заедно с две от децата посещаващи го и им заръча да се грижат за него.
Дневен център „Надежда” е първият център от такъв тип, който отвори врати в Кърджали през 2008 година. Към днешна дата центърът работи с 33 деца с увреждания, като за изминалите 10 години услугите му са били ползвани от 158 деца. Капацитетът му е 30 деца с ментални и физически увреждания. С потребителите на услугата работи екип от специалисти – логопед, психолог, рехабилитатор, специални педагози, социален работник, медицинска сестра и помощен персонал. Децата ползват целодневна грижа от 8 до 16,00 или 17,00 часа. Организирани са в три групи, в три занимални, всяка от които разполага със спално помещение за отдих и почивка. Под наблюдение в центъра се извършва и приемът на лекарства, необходими за лечението им. Децата се хранят три пъти дневно и получават сутрешна и следобедна закуска и обяд. Услугата е напълно безплатна.
При работата с потребителите, освен общо известните методи за работа с деца с ментални и физически увреждания като музико, игро, арт и занимателна трудотерапии, в центъра се прилагат и нови методи. Екипът е преминал успешно няколко обучения и от известно време сериозно се работи по АВА метод /приложно поведенчески анализ/, метода PECS /картинков метод за комуникация/, широко е застъпена и Монтесори терапията.

Новината е посетена: 652 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи