Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества националния празник – 3 март

 03 Март 2007

Честването на националния празник – 3 март в Кърджали започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Руския войн в градинката пред централния градски храм “Свети Георги” тази сутрин в 10,30 часа. Преди това енорийският свещеник отец Петър отслужи панахида за българските воини загинали в национално-освободителните борби и обединението на България.
Много кърджалийци и гости на града се събраха днес в градската градина където по традиция всяка година се провежда тържеството посветено на 3-ти март. Музикална програма изнесоха състави от Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и читалище “Родопски фар” кв. Гледка.
Тържественото шествие на учебните заведения включено в общинската програма посветена на празника тръгна в 11,30 часа от Дома на културата и премина по централния булевард на Кърджали. Представителните блокове на учебните заведения бяха водени от духов оркестър, гвардейския ученически отряд на ГПЧЕ “Христо Ботев”и мажуретния състав на СОУ "Отец Паисий". Гвардейският ученически отряд за първи път дефилира днес пред гражданството. Вчера те бяха благословени от отец Петър и тази сутрин участваха в панахидата в градския храм. Отрядът е първи по рода си в страната. Униформите на ботевци са идентични с тези на гвардейците от Националната представителна част.
Тържественият ритуал пред Паметника на Освободителите започна в 11,45.Националният трибагреник бе издигнат от знаменна група водена от командира на гвардейския отряд Стефан Павлов.
Пред паметника бяха положени много венци и цветя в знак на признателност от държавни и общински институции, граждански сдружения, партии, учебни заведения и граждани.
Сред официалните лица на честването бяха зам.министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа, зам.министърът на регионалното развитие и благоустроиството Димчо Михалевски и областният управител инж.Ангел Коджаманов.Всички присъстващи на тържеството с едноминутно мълчание на колене почетоха героите паднали за свободата на България.
В словото си по случай 3 март -националния празник на България кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис подчерта,че колкото повече се отдалечаваме от далечната 1878 година ,толкова повече разбираме,че 3-ти март е едно ново начало в българската история. Една история с която трябва да се гордеем, а денят на националния ни празник трябва да бъде ден, в които отново с признателност да обърнем очи назад във времето и да почетем тези, които загинаха за България. Днешният ден, градоначалникът определи и като ден на равносметка и добра преценка какво ще вземем от миналото, как ще съумеем да го пренесем през годините и как ще го предадем на нашите наследници.
Тържественият ритуал пред паметника на Освободителите продължи с изпълнение на мажуретния състав и на сборна формация от СОУ "П.Р.Славейков" с ръководител М.Владинов, които изпяха песента "Не сте сами" и напомниха на всички в днешния празничен ден за невинно осъдените медици в Либия. От името на гвардейския ученически отряд на ГПЧЕ “Христо Ботев” бе прочетено благодарествено писмо до кмета на общината за оказаната подкрепа при сформирането му.
Честването на националния празник – 3 март в Кърджали завърши с голям тържествен концерт в Дома на културата от 18 ч. В него участваха Детския струнен оркестър, Вокалния клас, Музикално-танцовия ансамбъл и гости от гр. Тракала – Гърция.

Още снимки
 Прочитания: 2664 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign