Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представят инсталация „Животът на един писател…”

 16 Февруари 2018

Някогашното кърджалийско момиче Петя Димитрова получава първата си диплома в СОУ „Митко Палаузов“ в родния град. Следват серия от дипломи и над 50 сертификата от университети в България и чужбина, от международни асоциации и агенции за специализация в сфери като: Финансови пазари и финансов мениджмънт; Връзки с обществеността; PR Стратегии; Управление на кризи; Одит на управлението на средства от фондовете на ЕС; Бизнес етикети и протокол; Водене на преговори; Здравноосигурителни права; Умения за работа в екип и управление на кариерата. От началото на професионалната си биография през 2007 г. Петя Димитрова работи като професионален евроконсултант за общини и граждански организации в цяла България, за министерства, стопански сдружения, бюра по труда, за местни инициативни групи по ПРСР, за Агенцията по заетостта, Европейския граждански ресурсен център, Института за пазарна икономика и др. Основната й работа е като консултант, обучител и одитор в сферата на европейските програми. Живее в Пловдив, а през последните години е управител в консултантската Абионс Агенция, чийто фокус в момента като партньор на пловдивския „Кръстер „Тракия” икономическа зона” е интеграцията на етнически малцинства чрез програми за образование и заетост.
Хора като Петя Димитрова спокойно могат да се означат с клишето „модерният технократ”. Толкова по-изненадваща е първата й литературна проява в края на миналата година – книгата „Дневникът на Яна”, издадена от Пловдивското издателство „Астарта”. Тази истински вдъхновена женска книга е по същество произведение-изповед и сякаш знаково се появява на фона на джендър истерията около Истанбулската конвенция, за да разкрие невероятната чувствителност на една съвременна жена, която благодарение на сетивата си прониква до най-фините пластове на човешките реакции, мисли и самонаблюдение. Разказът за всекидневният свят, видян през очите на тази смела и нежна женска литература, е експеримент, до който си струва да се докоснем дори пред страха да се срещнем толкова близо с мъдростта, породена от социалната чувствителност на жените.
“Родителите ми, казва Петя, и до ден днешен живеят в Кърджали, те са строителни техници, но са изключително артистични хора и вероятно дължа моята артистична дарба на тях, както и на моето детство в Кърджали”. В събота, 17 февруари, от 18.00 ч. приятели и фенове на артистичния експеримент ще могат да се срещнат на живо и да четат заедно с Петя Димитрова странички от една истинска женска изповед в Арт галерия Кръг. Ще бъде показана и шеговита инсталация „Животът на един писател…”


 Прочитания: 1532 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign