Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Генералният директор на БТА Максим Минчев представи книгата на Соломон Паси в Кърджали

 22 Февруари 2018

Пред препълнената зала на Бизнес инкубатора в Кърджали генералният директор на БТА Максим Минчев представи книгата на Соломон Паси „Статии, мнения, коментари, интервюта – извън протокола”, чийто редактор и съставител е самият той. Максим Минчев пристигна в родопския град заедно със Соломон Паси по покана Дружеството „Приятели на САЩ” в рамките на Месеца на Америка в Кърджали. Двамата бяха посрещнати и приветствани от кмета Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена, бившия главен мюфтия Фикри Сали, председателя на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова, не малко приятели и познати, граждани.
Кърджали е петия град, където книгата на Соломон Паси бе представена, след Пловдив, Стара Загора, Видин и Велико Търново. Максим Минчев я определи като учебник за политици. В скритите послания на тази книга има много ключове за проблеми, които могат да бъдат решени успешно от тук нататък, каза още генералния директор на БТА.
Преди това кметът приветства двамата именити гости, като ги определи като приятели на Кърджали. „Г-н Паси е част от най-новата история на България. Четох, че от всичко, което е предвидил той за България, повечето от тези неща са се случили. Това не може да се каже за всеки, особено за политик. Но в най-голяма степен това може да се каже за г-н Соломон Паси. Той е една от емблематичните фигури на прехода, направил крачката ни към членството ни в НАТО, когато все още говорихме за Варшавския договор”, каза инж. Хасан Азис. Той подари на гостите албума „Кърджали – поглед към миналото”, чиято титулна страница представлява стара снимка на града, в която църквата, джамията и синагогата са в непосредствена близост. „Това е било Кърджали в 20-те години на миналия век, такъв е Кърджали и днес. Тази толерантност не е останала само в архивите и семейните албуми. Тази толерантност цари и днес и ние правим всичко възможно да продължи и в утрешния ден. А тази вечер ние тук пресъздаваме тази фотография – един българин написа една книга за един евреин, а един турчин кмет пък ще му подари /На Соломон Паси – б.р./ една картина. Това е България, това е Европа”, каза още инж. Хасан Азис.
В представянето на книгата на Соломон Паси, Максим Минчев подчерта, че в нея има закодирани страшно много рецепти за политически и други действия, които ако ги изпълним поне наполовина, то ще имаме доста сериозна промяна в нашия политически живот към по-добро. „Тази книга е направена, за да припомни колко е важно в политиката да се служи на големи каузи, колко е важно да се поставят много високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за постигането на голяма цел. „Тази книга по-скоро потвърждава, че смелите идеи, които в началото обикновено се посрещат с присмех, на нож, с неизбежното наше родно недоверие, а дори и понякога с неизбежното наше злорадство, в крайна сметка могат да бъдат реализирани и са реализирани”. С тези Максим Минчев препоръча на присъстващите в залата на Бизнес инкубатора книгата на Солом Паси.
И описа историческия период, който тя обхваща. Чрез статии , мнения, коментари, интервюта книгата отразява Соломон Паси като млад депутат от Великото народно събрание и прословутата му реч, в която той призовава през 1990 година България да стане член на НАТО, преминава през неговата битност на президент на Атлантическия клуб, външен министър, членството в Европейската космическа агенция. Книгата отразява периода когато България става член на НАТО и ЕС и ролята на Соломон паси за това. За целия този период той заема важни международни позиции като заместник-председател на Атлантическата асоциация, председател на Съвета за сигурност на ООН, председател на ОСС, кандидат за генерален секретар на НАТО, каза още Максим Минчев.
„Винаги съм чувствал някакво влечение към Кърджали, може би защото съм израснал в Родопите, в Смолян“. С тези думи Соломон Паси се обърна към кърджалийци. Той си припомни, че връзките му с родопския край и Кърджали датират от началото на 80-е години на 20 век.
„Кърджали се оказа съосновател на Атлантическия клуб и това може би малко хора го знаят. Един ваш съгражданин, депутат от Великото народно събрание – Яшар Шабан, беше в първата депутатска група, с която посетихме щаб-квартирата на НАТО в Брюксел през ноември 90-а година“, каза още той.
Разказа как при негово посещение в нашия град през 2002 г. директорът на музея му казал, че е първият външен министър на България, който посещава Кърджали от освобождението на града през 1912 г. „Това ме изпълни с много голяма гордост, но и се засрамих за своята небрежност, че не знаех този факт“, подчерта президентът на Атлантическия клуб.

Още снимки
 Прочитания: 1351 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign