Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С празничен концерт в Кърджали бе отбелязан Международния ден на майчиният език -21 февруари

 22 Февруари 2018

С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе снощи в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави присъстващите и подчерта, че „Една общност е общност, когато свободно може да изразява езика, религията и културата си. По тези три основни стълба на идентичността, ние имаме още много какво да направим, какво още да постигнем”.
Честването уважиха народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, бившият зам.-министър на образованието Мукаддес Налбант, доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ от Турция, председателят на Областния съвет на репресираните Халил Расим, бившият главен мюфтия Фикри Сали.
Тук бяха още, кметове на общини, председатели на Общински съвети, , председатели на Женските дружестваq културни дейци, учители по турски език, много граждани.
Доц. д-р Несрин Сипахи Къратлъ, поздрави участниците и дошлите на празника със стихотворението на Иван Вазов „Де е България - Питат ли ме дей зората“. Тя заяви, че за нея е част да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността.
Богатата концертната програма бе открита с популярния турски народен танц „Зейбек“.
В програмата с рецитал, танц, скеч или музикално изпълнение се включиха всички седем общини от областта. Най-бурните аплодисменти бяха за 12-годишната Назлъджан Ахмед от кирковското село Фотиново, която просълзи всички със стихотворението „Майчиният ми език, родният ми език”.


 Прочитания: 1207 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign