Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ОСНВ проведе обучение на педагогически съветници и училищни психолози

 24 Февруари 2018

Двудневно обучение на педагогически съветници и училищни психолози, работещи в училищата на град Кърджали, организира Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали на 22 и 23 февруари. Обучението бе насочено към развиване на умения за идентифициране и ранна интервенция при проблеми, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества. В него се включиха 15 педагогически съветници и училищни психолози, а обучението им бе осъществено от представителя на Сдружение „Фракарита България“- кл. психолог – Светлана Велкова.
През последната година Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали осъществява ежемесечно интервизии с педагогическите съветници и психолози от училищата на град Кърджали, като по този начин идентифицира нуждата от надграждане на знания и практически умения на тези специалисти, чиято работата е свързана с младежите в риск от употреба и злоупотреба с психоактивни вещества. Не винаги е необходимо да има доказателства за употреба на наркотични вещества, за да се работи с младия човек. Важно е специалистите, работещи в училищата да действат според симптомите и познаването на условията на неговия живот, защото ранната намеса повишава защитните фактори, подчертаха от Общински съвет по наркотични вещества Кърджали. От там допълниха, че именно заради това и в изпълнение на договор подписан между община Кърджали и Министерство на здравеопазването за финансиране на дейности на ОСНВ, съгласно Плана за действие към Националната стратегия за борба с наркотиците 2014-2018 год., Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали е разработил и програма за обучение на педагогически съветници и психолози, работещи в училищата на град Кърджали, част от която и проведеното в края на миналата седмица обучение.
Основните задачи на програмата включват надграждане на знания и умения за употребата и злоупотребата с наркотични вещества, придобиване на умения за прилагане на техники за справяне в различни рискови ситуации, както и прилагане на различни методи за превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества сред учениците.

Още снимки
 Прочитания: 1421 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign