Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Споделено наследство – местата, където никога не си сам

 27 Април 2018

С фото-изследването на Димитър Кутелов „Забравени пространства – по следите на старите строители и майстори на къщи в Кърджалийско”, което ще бъде представено тази вечер от 18.30 часа в Артгалерия „Кръг”, стартира тазгодишната програма на 11-то издание на Инициативата „Мултикултурния град”. Програмата е разработена на основата на базата на 4-те цели на 2018-та – Европейската година на културното наследство, за чието постигане са определени 10 европейски инициативи.

Фото- разходката през историята на строителното своеобразие на Кърджали ни повежда през покриви, комини, врати, еркери и еркерни етажи, калкани, фигурални колонки, фасади, веранди с дървени дюшемета, мазилки, характерни профили на селски къщи и пейзажи, в които доминират типични сгради от местната – както той я нарича „родопско-балканска“ – строителна традиция.

Представените в Арт галерия КРЪГ 40 фотоса ни отвеждат из ненатрапчивите страни на градското пространство – такова, каквото то е било създавано от нашите бащи и дядовци между 20 и 30-те години до края на миналия век. Димитър Кутелов, който като юноша е завършил Техникума по строителство и архитектура „Христо Смирненски“ със специалност „Строителство и архитектура“, сам е участвал в строителството на новите блокове 1,2,3 и 4 в кв. „Възрожденци“ и блоковете на ул. „8-ми март“ в кв. „Веселчане“. Между стотиците фото- документи в архивите му ще разпознаем изяществото на старата градска част и къщите по ул. „Републиканска“, една от все още съхранените някогашни еврейски къщи, жълтата фасада с балкон на старите тютюневи складове, характерни постройки от старата махала на улиците „Иван Вазов“ и „Кл. Охридски“.

Димитър Кутелов е наследник по майчина линия на дядо строител. От 1977 до 1979 г. работи в Строително-монтажния комбинат в Кърджали, а по-късно става филолог. Първите си фотографии прави 16-годишен с фотоапарат „Зоркий“, а първият му собствен фотоапарат е широколентов „Этюд“, купен от някогашния СССР за 7 рубли.„Забравени пространства“ е първата му изложба в Кърджали. През последните няколко години редовно се представя във фотоваканциите и фотофорумите в Приморско.

Първото му представяне в Кърджали е фокусирано върху „споделеното наследство“ – една реална фоторазходка межсу първите и последните десетилетия на миналия век покрай къщите, в които минава животът ни и където – както самият той казва – всъщност „никога не си сам“.

 

Още снимки
 Прочитания: 1156 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign