Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Нов живот за старите градски снимки

 30 Април 2018

Днес ресторант „ГРАДИНА” осъмна със специален интериор „Нов живот за старите снимки – идеи за интериор” с архивни фотографии от Кърджали. Събитието е в тазгодишната програма на „Мултикултурният град” и е в отговор на подписания на 24.04.2017 Меморандум за сътрудничество между ресторанти, хотели и Арт движение Кръг, чиято цел е да се насърчава използването на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 в. в отговор на наложилите се тенденции историческата ърбън фотография, експонирана в интериора на заведения за гости, места за хранене и хотелски вериги в европейските градове, да бъде разглеждана като иновативна част от модерната туристическа реклама и рекламна стратегия.

Използването на старите градски снимки във вътрешния дизайн на ресторантите по света е широко разпространена практика и може да се наблюдава в най-различни формати и да се намери в рекламните каталози за туризъм в градовете. Една колекция от случайни цитати от пътеводители на туристически агенции добре илюстрира този процес: Например: „Този ресторант в Париж си струва да се посети и заради стените на трапезарията, която е изпълнена с карикатури на известни личности“. Или в един градски пътеводител „Къде да се храним в Будапеща?”: „Посетете този ресторант точно до базиликата "Св. Стефан". Исторически снимки на Будапеща красят стените му”. Цитат от италиански пътеводител: „Друг уникален аспект от вашия обяд или вечеря в La Mela е, че ще видите нашите стени, които са покрити със снимки на наши клиенти през последните 75 години, включително на известни личности като Бил Мъри или Франк Синатра.  Може би ти ще бъдеш следващият човек, който ще остави снимка за наша стена…” Ето послание от една английска реклама: „Съкровищница от черно-бели архивни фотографии са необичайната промяна в интериора на ресторанта - но кои са те? Елате да видите”. Една от сватбените агенции в Ню Йорк има договор с верига местни ресторанти, по силата на който сватбените двойки имат специално право: „Вие можете да добавите малко, но истинска носталгия към сватбения си ден, като аранжирате стари снимки от истинските сватби във вашата фамилия, които се пазят от старо време. Това ще ви помогне да пренесете малко семейна история в големия си ден”.

„Aз съм почитател на новите тенденции в дизайна – казва Дечко Пепеланов, собственик на Ресторант „ГРАДИНА”, а „връщането назад във времето” чрез архивните градски фотографии съответства на свободния дух на търсене на нови духовни преживявания и възможността да отличиш мястото, което ти ги е осигурило”.

 

Още снимки
 Прочитания: 1533 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign