Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Деца и младежи от Кърджали имаха шанса да свирят със световноизвестния цигулар проф. Мичо Димитров

 23 Май 2018

 

            100 деца и младежи имаха шанса да свирят със световноизвестния цигулар проф. Мичо Димитров в майсторски клас. Срещата с маестрото бе част програмата на „Мултикултурният град’2018” в Кърджали. „Не съм за първи път  на вашата сцена. Тук съм  свирил  преди повече от  30 години със Симфоничния   оркестър на  Кърджали”, сподели големият музикант. Той  бе  впечатлен  както от  младите  таланти, така  и от добрата  акустика на залата на Дома на културата. Участваха момчетата и момичета от Детския  струнен  оркестър  на Кърджали  и  възпитаници на     Музикалните  училища в София  и Пловдив. Проф. Мичо Димитров организира майсторски класове в различни градове и насърчава млади цигулари.  

        Освен с музикантските си постижения той стана известен с това, че през последните години рисува красиви сгради от местата, където  е бил в България, Европа и света. „Винаги съм изпитвал огромно страхопочитание към архитектурата и най-вече средновековната и древната”, казва маестрото.  В  Кърджали  той  представи  64 свои  творби,  обединени   в  експозицията под  надслов „Видения  между струните”.

       „За нас е голяма чест Вашето участие в  майсторския  клас и да дадете шанс на младите хора от Кърджали да проявят и развият своите таланти, да бъдат мотивирани да следват най-добрите образци в изкуството и да знаят, че за големите  постижения се изисква истинска отдаденост и много работа. Срещата на младите таланти от Кърджали с Вас всъщност е запознанство  с такъв модел на успешен европеец, който се е преборил талантът му да бъде разпознаваем и да получава  заслужено  признание  във всяка  точка  на  света”, с тези  думи  към проф. Димитров  се  обърна   зам.– кметът Веселина  Тихомирова, която  поздрави  маестрото  от   името на кмета   на  община Кърджали  инж. Хасан Азис.

         Г-жа Тихомирова подчерта основната мисия на проф. Димитров да дава  любов, красота и светлина на хората с това, което прави и  че  музиканти  от  неговия  ранг  имат  естественото  призвание да  бъдат „живата връзка” между миналото, настоящето и бъдещето.Тя припомни, че Европа  е  люлката  на  световната музика,  място, където са се  родили и творили велики  композитори, които са част от културната история на десетки поколения европейци, но също така част от общата памет на човечеството. „Новият креативен потенциал, който демонстрирате в изложбата „Видения между струните”  показва, че силата на артиста е в преодоляването на границите, в търсенето на  нови и нови  възможности  за свободата  на духа, независимо с какво разполага – дали с цигулка или с четка за рисуване в ръка”,  каза на  откриването на изложбата  зам.- кметът  Веселина Тихомирова и  пожела  здраве  и  творческо дълголетие на големия български музикант и педагог.

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 518 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign ДГ Детелина - Детска градина в гр. Кърджали ТОИЛ ЕООД - Шлайфан бетон, Епоксидни покрития Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти