Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали призовава към опазване на парковите зони

 28 Март 2007

За пореден път общинските служители от сектор “Опазване на околната среда” през тази седмица се натъкнаха на прояви на ниска гражданска култура, граничещи с вандализъм по отношение на стопанисваните от общината паркови зони в града.
В конкретния случай набезите са в парк “Горубсо” в централната градска част. Макар,че миналата година община Кърджали постави осветителни тела във всички алеи на парка, то към днешна дата - 27 от тях са тотално унищожени. Разбити са не само глобусите, но и самите тела на парковото осветление. Нанесените щети са за около 3 000 лева. Цената само на една лампа е 100лв. без монтажа.
Периодично общината подменя счупените осветителни тела, но този път пораженията засягат почти цялостното осветление на парка. Повредени са и много пейки някои от тях изобщо леипсват.
Агресия е проявявана и към бетоновите кошчета, поставени по алеите на парка.Не се радки случаите, когато общински служители сутрин ги намират обърнати, а отпадъците разпилени.
Тази сутрин започна основно пролетно почистване на парковото езеро, познато като езерото на лилиите. От него бяха извадени различни отпадъци, включително и чакъл, използван при оформяне на централната алея. За около два часа работници от общинската фирма “Озеленяване ,чистота и благоустроиство” успяха да почистят дъното на езерото.
Каквито и усилия да полага община Кърджали за поддържане на парковете и зелените площи в областния град, без съдействието на гражаданите не бихме могли да се справим с подобни случаи, категорични са общинските служители. Те апелират за по–голяма нетърпимост към подобни негативни прояви и напомниха , че вече са в сила промените в Общинската наредба за санкциониране на нарушния, свързани със зелената система на територията на община Кърджали. Глобите са увеличени двойно. Според направените допълнения в Наредбата за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на община Кърджали, глобата и обезщетението се присъжда с наказателно постановление. Следва и изземване на незаконно придобитите материали и отнемане на инструментите, с които е извършено деянието.
Още снимки
 Прочитания: 2393 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign