Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първият етно панаир на кулинарното изкуство в Кърджали събра много участници и гости

 09 Юни 2018

 

       За първи път в Кърджали се проведе етно панаир на кулинарното изкуство като част от тазгодишното 11- то издание на инициативата „Мултикултурният град”. Организатори са Арт движение "Кръг" и община Кърджали. В Градската градина бяха подредени четири  красиви шатри - българска, турска, еврейска и арменска, обединени под мотото "Вкусна кухня, вкусен свят”, представящи по интересен начин специфичните български пърленки, арменските сладки, еврейските соленки бурекитас, турските чий кюфтенца и баклава както и техните истории.  Присъстващите имаха възможност да опитат от кулинарните специалитети, а много хора от различни етнически групи се спираха пред таблата със семейни фотографии и архивни материали от мултикултурната памет на Кърджали.  

         „ Благодаря на всички, че сме заедно днес, за да сложим началото на един нов и оригинален празник на етно кухнята в нашия град - на голямата и весела домашна приказка за чудесата на вкусния свят, създаван от нашите баби, дядовци, майки и бащи, и който ние ще продължим да създаваме заедно”, каза в приветствието си към  участниците и гостите зам. - кметът на община кърджали Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че „в сладкия свят на кулинарните традиции, които от столетия се предават от поколение на поколение в града, е вплетена културата на сътрудничество, приятелство и взаимодействие между българи, турци, арменци и евреи, въпреки че последните представители на еврейската общност напускат Кърджали в средата на миналия век”. Веселина Тихомирова поздрави представителите на Организацията на евреите в България “Шалом” и на Съвета на еврейските жени, партньори на събитието

       „В  разнообразието от религиозни празници и в съответстващото им кулинарно многообразие се крие огромен потенциал за развитие на нови културни и туристически атракции, обърнати едновременно към миналото и към бъдещето на  нашия град”, каза още зам. кметът Тихомирова.

       Първият етно панаир на кулинарното изкуство в Кърджали бе в  съпровод с много музика и информационни материали. Кърджалийци имаха възможност да чуят в оригинал български, турски, еврейски и арменски песни. Присъстващите изпратиха с много аплодисменти прекрасните изпълнения на групата за еврейски песни “Дулсе канто”. Гостите от София и  вдъхновителка на “Дулсе канто” голямата българска изпълнителка Лика Ешкенази пяха на оригиналния някогашен език ладино на сефарадските евреи. На сцената се представи  и певческият фолклорен състав при читалище “Родопски фар 1938 , дамски хор „Букет” и група инструменталисти за турски фолклор спечелиха също много овации.   

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1760 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign