Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът Хасан Азис ще търси среща с министър Ангелкова заради закритата специалност „Туризъм” във Филиала

 28 Юни 2018

Във връзка със закритата специалност „Туризъм” във филиал „Любен Каравелов” кметът инж. Хасан Азис излезе с предложение към общинските съветници за иницииране на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Той пое и ангажимент да проведе среща-разговор с директора на Филиала в Кърджали за изясняване на проблема и причините за  липсващата специалност в Държавния план прием на Висшето учебно заведение в областния град.

Предложението от страна на градоначалника бе направено в рамките на обсъждането на включената допълнителна точка в дневният ред на днешното заседание на Общински съвет Кърджали, чийто вносител е общинският съветник от БСП и председател на ПК по „Образование” Георги Кючюков.

В предложеното проекто-решение Общинският съвет Кърджали предлага на министъра на образованието и науката и на министъра на туризма да се запази Държавния план прием за учебната 2018/2019 година на Филиал „Любен Каравелов” гр. Кърджали, специалност „Туризъм”, степен „Бакалавър”.

Групата съветници от ГЕРБ не подкрепиха предложението. Те подчертаха, че не са против обучението по специалността, но според тях  нямало яснота за причините, поради които  тя липсва в Държавния план прием за предстоящата учебна година. Бе направен коментар и че предложението не е обсъждано по време на заседанията на постоянните комисии, а самото му разглеждане е  „див популизъм”.

Председателят на Общински съвет Раиф Мустафа уточни, че предложението е постъпило в канцеларията на Общинския съвет според установените разпоредби и няма причини то да не бъде разгледано.

От БСП пък заявиха, че са фокусирали вниманието на общинските съветници върху темата след сигнали на преподаватели от Филиала до тях за закриване на специалността. По думите им една такава стъпка би била пагубна за развитието на туризма в общината, при условие, че туристическият поток нараства, нарастват и местата за настаняване и развлечение, които изпитват остра нужда от кадри.

Преди гласуването своите предложение за решаване на въпроса направи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. От трибуната на местния парламент той заяви:

„Тук въпросът е дали обсъждаме конкретния въпрос или се опитваме да си прехвърляме топката защо този въпрос се поставя по този начин. Кое е по-важното - същината на въпроса или кой или защо го предлага по този начин.

Аз адмирирам колегите от БСП, че са се натоварили с тази задача и изразяват позиция, която представят пред Общинския съвет. Не изпитвам капка ревност по отношение на това, че някой е поел тази инициатива. И приканвам колегите от ГЕРБ да не бягаме от темата, а да се отнесем отговорно към нея, защото тя е изключително важна.

Защото, ще кажа само едно изречение, без да влизам в дебат: имаше министър на културата от Кърджали, закрихме част от театъра; имаме министър на туризма от Кърджали, закриваме туризма. Това ли е политиката на ГЕРБ?

Аз ви предлагам една по-конструктивна позиция от ваша страна. До края на седмицата аз ще се видя с директора на филиала, а в понеделник ще поискам среща с министъра на туризма и с ваше участие /на общински съветници от всички политически групи – б.р./. Пред нея ще поставим въпроса за причините за закриването на специалността „Туризъм”.

Предлагам ви в рамките на следващата седмица –понеделник и вторник , ако проявявате интерес, още днес да търсим среща с министъра на туризма и да и занесем позицията  на Общинския съвет, за да се направи необходимото с нейните възможности и компетенции като министър на туризма за запазването на държавния план прием. Далеч съм от истината, че сега трябва да доказваме, че туризмът е  приоритет и т.н.”

В крайна сметка предложението бе прието с 32 гласа „за”, нито един против и 6-ма „Въздържал се”.

 


 Прочитания: 1044 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign