Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис пред БНТ: Все още общините в България нямат финансова самостоятелност

 10 Юли 2018

Местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, с миграцията и сигурността, и околната среда. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ снощи  кметът на община Кърджали инж.  Хасан Азис, след срещата в Брюксел на Комитета на регионите на ЕС.

 „На тази сесия, всъщност, се даде оценка включително и за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за следващия програмен период. Бяха изведени няколко акцента. На първо място затова, че местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, разбира се, с миграцията и сигурността, и околната среда. Все теми, които бяха повдигнати от председателя на управителния съвет  на НСОРБ Даниел Попов и като становище на българските местни власти“, посочи инж.Азис. Той сподели, че всички общини, представители на местните регионални власти в Европа, са създали един алианс за подкрепа и повишаването на кохезионната политика и за увеличаване на възможността общините да получават повече средства.

 В хода на разговора градоначалникът отбеляза, че досега местните регионални власти в България са имали ресурс от 4 млрд. евро за реализирането на различни проекти.

"Колкото и да изглеждат 4 млрд. евро, към които ние имаме възможност да се докоснем и да ги реализираме в нашите региони, все още общините нямат тази самостоятелност. Защото какво правим всъщност с тези средства? Ние решаваме проблеми, свързани с инфраструктурата - подземна, надземна, правим паркове и т.н., но ние дефакто подобряваме условията, но все още не можем да създаваме работа, конкурентоспособност и работни места", каза той.

Според инж. Хасан Азис тези въпроси трябва се решават чрез координация между местна, регионална и централна власт.

„В Кърджали, примерно, няма безработица, има фирми, фабрики, които са създадени и то благодарение на усилията на местната власт без държавата да е узнала, че има такова нещо“, подчерта кметът. Той каза още, че това, което трябва да се направи е да се подготвят хората, особено младежите, за повишаване на квалификацията, защото това е големият проблем, който трябва да се реши в страната ни.


 Прочитания: 1178 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign