Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: Няма закъснение с процедурите по ремонтите на училищата, учебната година започва нормално

 10 Септември 2018

Закъсня ли община Кърджали с обявяването на процедурите по обявяване на обещствената поръчка за избор на изпълнител на ремонтните работи в 5 от училищата в града, закъсняват ли строителите с изпълнението на строително-монтажтните работи и ще има ли нормален учебен процес в първия учебен ден на новата учебна година? На тези въпроси днес отговори кметът инж. Хасан Азис, провокиран от действията на областната администрация по темата.

Той проследи хронологията, започвайки от кандидатстването с проект по ОП „региони в растеж” – част от инвестиционната програма на общината, минавайки през обявяването на обществената поръчка и стигайки до хода на строително-монтажните работи в петте училища.

Договорът за безвъзмездната финансова помощ е подписан на 29 септември 2017 година. Преди това общината е изготвила техническите проекти, с които е кандидатствала по програмата. Процедурата за избор на изпълнител на СМР е обявена на 20 декември 2017 година в тримесечния законов срок. В нея са участвали 15 фирми. След приключване на тази процедура не е имало обжалване.

Първият договор с изпълнителите е подписан на 9 юли 2018 година. В следващите 10 дни се подписват договорите с всички фирми изпълнители. Откриването на строителните площадки е седмица след подписването на договорите с изпълнителите или около 15 юли. Срокът за приключването на договорите е 180 дни /6 месеца/. Това означава, че приключването на СМР трябва да е ориентирано към 9 януари 2019 година.

На въпроса не можеха ли фирмите да започнат по-рано СМР кметът бе категоричен, че това би могло да стане и през април, и през май, но тогава щеше да се наруши учебния процес. Изчакахме края на учебната година и седмица след това стартираха и ремонтите, каза градоначалникът. По думите му това била първата възможна дата за започване на СМР.

Той е убеден, че нормални условия за протичането на учебния процес ще има три месеца преди датата, фиксирана в договорите за приключване на ремонтите, тоест преди януари 2019 година. Затова фирмите изпълнители работят на удължено работно време, включително и през почивните дни, подчерта инж. Азис.

„Ако някой твърди, че общината е закъсняла с процедурите и че строителите закъсняват, единственото нещо, което мога да кажа е, че подвежда общественото мнение и внася излишно напрежение и сред родители, и сред деца”, коментира кметът. Според него закъснение с процедурата по избор на изпълнител няма, няма и закъснение от страна на фирмите изпълнители.

Строителите в ОУ „П.К. Яворов” са го уверили, че в учебното заведение ще започне нормален учебен процес още от 17 септември – три месеца преди края на техния договор.

В СУ „Отец Паисий” това ще стане на 30 октомври. До тази дата учениците от 1 до 4 клас ще учат в сградата на филиала на Пловдивския университет, от 5 до 7 клас в сградата на ПГ по строителство и от 8 до 12 клас в сградите на ПГ „Васил Левски” и ПГЕЕ.

В СУ „Славейков” СМР приключват на 20 ноември. До тогава учениците от 1 до 6 клас си остават в родното школо, а от 7 до 12 клас ще се преместят временно в сградата на ПГ по селско и горско стопанство.  

Пак до тази дата ще приключат окончателно  ремонтите в Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В основното училище децата си остават в своята сграда. В езиковата гимназия до 20 ноември само и единствено 7 паралелки /осмокласниците/ ще започнат учебната година в сградата на СУ „Вл. Димитров Майстора”.

След приключването на строително-монтажните работи в училищата ще започне и изпълнението на договорите за доставка на ново оборудване, за които в момента вървят процедури.

Кметът инж. Хасан Азис изтъкна, че разпределението на учениците по училища до приключването на ремонтите е станало възможно благодарение на работата на Общинската комисия по образование. „Тази информация бе предварително оповестена от областния управител и аз си задавам риторично въпроса когато има комисии в областната администрация, дали кметът оповестява техните решения. Не съм го правил, няма и да го направя. Въпрос на принципи на управлението и на управленска култура. Кметът на общината няма нужда областният управител да му е говорител, тъй като си има такъв”, коментира кметът. Той прикани всички институции, в това число и държавни, да работят в интерес на децата без да създават излишно напрежение преди първия учебен ден.

 

 


 Прочитания: 801 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign