Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Деца от социалните центрове за първи път видяха морето, благодарни са на общината и кмета

 13 Септември 2018

Девет незабравими дни на българското Черноморие оставиха отпечатък в живота на 30 деца и младежи настанени в трите социални услуги в гр.Кърджали.

В началото на септември благодарение на общината те бяха летуваха в с.Равда, придружавани от трима ръководители. Днес те се срещнаха с кмета на община Кърджали, за да изкажат своята благодарност за предоставената възможност и организираното летуване, а в отговор получиха уверенията на кмета инж. Хасан Азис, че организираните почивки за техните възпитаници ще продължат и занапред.

Ръководителите на трите центъра, без този в кв. Байкал, чийто възпитаници летуваха по –рано това лято разказаха, че децата са изпитали непреживени досега чувства, като да видиш морето за първи път, да се докоснеш до морския пясък, да усетиш морския бриз, да осъществиш първи досег с морската вода и пясъка, да пуснеш своя светещ фенер на морската шир.

За ръководителите обаче извеждането на децата от центровете определено е донесло и промяна в поведението на възпитаниците им и то огромна.

В рамките на днешната среща бяха обсъдени възможностите за отдих на децата не само на море, но и на планина, като в групите бъдат включени и деца с увреждания. Община Кърджали вече има такъв опит. Преди години такава група от Кърджали гостува в Текирдаг.

В края на срещата инж.Азис получи подарък и благодарности от децата под формата на тяхна морска снимка, а директорката на центъра в Гледка допълни.

„Аз искам да изкажа благодарност за това, че за пореден път ни дадохте възможност да докажем, че децата и младежите настанени в тези социални услуги са не по-различни от останалите. Знаете, че в самото начало обществото в Кърджали бе предубедено и нагласата към тях не бе толкова положителна колкото очаквахме. Може би това летуване донесе на тези деца и младежи освен радостта и допира с морето, пясъка, въздуха, водата, жителите на Равда, може би най-важното е, че обществото промени мнението си за тях. Казвам го, защото в края собствениците на хотела ни благодариха и казаха, че такава група са нямали, моите деца бяха невероятно щастливи. Връщайки се тук те все още преживяват отминалите почивни дни и онази свръхактивност при тях сякаш изчезна. Те усетиха, че могат да бъдат като всички останали и да изпитват това, което и другите деца и младежи”.

Още снимки
 Прочитания: 1411 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign