Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Петте училища, в които текат ремонти по ОП „Региони в растеж”, отварят врати на 17 септември

 14 Септември 2018

Три дни преди началото на учебната година нечуван ентусиазъм цари във всичките 5 училища в Кърджали, където се извършват фундаментални ремонти по ОП „Региони в растеж”. В това се убеди по време на пътуващ брифинг, даден от кмета инж. Хасан Азис, журналистическата гилдия. Темата бе готовността на учебните заведения за първия учебен ден въпреки продължаващите ремонти.

Първата спирка бе СУ „П.Р. Славейков”, където учат близо 1700 ученици. Тук журналистите бяха посрещнати от директора на учебното заведение Милко Багдасаров, който подчерта, че няма да има проблеми с началото на новата учебна година и  родителите трябва да бъдат спокойни. „Направили сме всичко свързано с организацията, а първокласниците ще посрещнем подобаващо.”, подчерта Багдасаров. Той сподели още, че той и целия учителски колектив ще работят и в събота и в неделя, за да може да посрещнат учениците на 17 септември подобаващо, както всяка година, но в обновена сграда.

Кметът инж. Хасан Азис подчерта, че е осигурена пълна стиковка с държавните контролни органи, които да позволят воденето на учебни занятия въпреки продължаващите ремонти. Той поясни, че ремонтът е започнал веднага след приключването на учебната година, за да не пречи на ученици и учители, а ще завърши няколко месеца преди датата, посочена в договорите със строителите. На въпрос какво точно бе извършено като ремонтни дейности отговори заместник-кметът инж. Катя Митовска, която съобщи, че се прави наистина основен ремонт на училището-стаите се шпакловат и боядисват, подовите настилки се сменят с ламинат, там където дограмата на отговаря на изискванията се подменя. По преценка на проектанта на места се подменят и подовите настилки в коридорите, извършва се ремонт на санитарните възли, ВиК и ел. инсталация, работи се и по дворовете на школата.

Същите тези дейности са извършени и в останалите училища – обект на основните ремонти, чиято стойност по проекта е близо 14 милиона лева. А Втората спирка на пътуващия брифинг бе ОУ „П. К. Яворов”, където текат последни довършителни работи по двора на училището, както и по коридорите и класните стаи. Това е училището, което изцяло ще приеме своите възпитаници на 17 септември без да се налага временното и преместване в сгради на други учебни заведения. Другото специфично тук е, че ще бъдат изградени асансьори и механизъм за хора с увреждания.

Пътуващия брифинг продължи, а автобусът шофиран от кмета инж. Хасан Азис пое към Езиковата гимназия Христо Ботев и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Тук изцяло е подменена асфалтовата настилка на двора, реновирани са и игрищата, наред с цялостните дейности по ремонтите включващи В и К и електро инсталации, смяна на дограми, подови настилки, санитарни възли, освежени класни стаи. Във връзка с готовността за първия учебен ден, директорът на училището Йорданка Чавдарова, каза че няма притеснения. Обучението на малко над 800-те ученици ще се осъществява в сградата на училището с изключение на осмокласниците.

Как бяха запазени специфичните черти на сградата на Езиковата гимназия, коментира кметът инж. Хасан Азис, който благодари на всички строители, учители и родители, на всички институции, направили възможното учебната година да започне без сътресения.

Пътуващия брифинг приключи в СУ „Отец Паисий”. Там първия учебен ден ще бъде открит в двора на сградата, където се помещава бизнес инкубатора. Учебната година за малките ученици кщще продължи във сградата на филиала на Пловдивския университет, а по-голбемите ще учат ПГЕЕ и ПГ „Васил Левски”.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1254 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign