Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В община Кърджали се проведе първата консултативна среща с партиите за състава на СИК

 05 Април 2007

Днес от 13 ч. в общинска администрация Кърджали се проведе първата консултативна среща за определяне състава на Секционните избирателни комисии в общината.На срещата присъстваха представители на всички 7 парламентарно представени партии и коалиции в 40-тото Народно събрание. Те представиха пред общинска администрация своите виждания за разпределението на СИК. По време на обсъжданията присъства и представител на партия ГЕРБ, но като наблюдател, без право на глас по отношение за разпределението на СИК.
Консултативната среща се проведе по покана на кмета инж.Хасан Азис и на основание чл. 15, ал. 1 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
В хода на разговорите днес е постигната договорка партиите и коалициите да разпределят ръководствата и членовете на СИК на база постигнатото споразумение за последните президентски избори 2006. На днешните консултации бе договорено да бъде спазен максималния брой членове на СИК. Те ще бъдат с членове до 9 души в зависимост от броя на избирателите. При секция с избиратели до 300 души СИК ще бъде в състав от 7 члена, а при избиратели над 300 от 9 членен състав.
Разпределението на ръководствата на СИК в община Кърджали е следното: “Коалиция за България” получава 35 души за председател, за заместник председател и за секретар; Движение за права и свободи - по 30 места за съответните ръководства на СИК; Национално движение Симеон Втори по 23 места; СДС и ДСБ по 11 места; БНС по 7 места и Партия Атака по 10 души.
Членове на СИК се разпределят така:
Коалиция за България 194 места за членове на СИК; ДПС – 164; НДСВ – 120; ОДС – 67; ДСБ – 66 ; БНС – 32. Посоченият брой членове на СИК не включва определените места за съответните партии и коалиции в ръководствата на СИК.
От общо 127 секции в община Кърджали общият брой на членове и ръководства на СИК ще бъде от 1075 души. Постигната бе идоговореност с политическите партии да бъдат предложени и резервни членове за СИК, като крайният срок за това е до 13 април . Това е и срокът, в който в общинска администрация партиите и коалициите, които ще участват на предстоящите евроизбори трябва да представят своите предложения за членове на секционните избирателни комисии, както и в коя секция ще бъдат разпределени представителите им.


 Прочитания: 2030 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign