Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци отбелязаха 110-та годишнина от обявяването на независимостта на България

 22 Септември 2018

Тържествен ритуал по повод 110-та годишнина от обявяването на независимостта в България се състоя пред Паметника на освободителите в Градската градина в Кърджали. Венци в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатите от ЕНП-ГЕРБ, народният представител от ДПС Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, Общинският съвет в Кърджали, институции, политически партии и учебни заведения.

Слово произнесе заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова в което тя почерта важността на датата 22 септември. «Висока чест и силно вълнение за всеки българин е да говори за 22 септември – Денят, в който през далечната 1908 година е обявена новата независима европейска държава България, денят който увенчава националните усилия от 19 век за свободна и независима България. Обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г. е сред забележителните събития в новата българска история, изтъкна Веселина Тихомирова.

Вече повече от едно столетие независимостта е извор и основание за национално самочувствие, в този тържествен нека изпълним душите и сърцата си с гордост от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека им бъдем достойни потомци с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави», каза още заместник-кметът.

Официалните гости на тържеството бяха областният управител Никола Чанев, заместник-кметовете Катя Митовска, Веселина Тихомирова и Тунджай Шукрю,  и заместник-председателят на Общинския съвет Кадир Мустафов.

Честването започна и завърши с музикална програма на самодейни групи от читалище „Родопски фар” и Дома на културата.

Още снимки
 Прочитания: 1375 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign