Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Спомни си, че не си бил там

 25 Септември 2018

От 28 септември до 9 октомври екип на Кръг ще участва в серия събития и ще се срещне с различни български и американски ценители на културата и съвременните изкуства в Чикаго, САЩ. Визитата е по покана на Българо-Американския център за културно наследство и Културен център МАГУРА с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго и с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Тя идва след посрещнатата с много емоции изложба в ARC Gallery в Чикаго на Арт движение КРЪГ по повод на 24 май т.г., в която бяха представени 11 автори от 6 страни, които са работили в Дъждовница в различни периоди, предстои следващото предизвикателство.

При сегашното представяне ще бъде показан нов мобилен вариант на изложбата „Спомни си, че не си бил там“ с творби на селектирани от Арт движение Кръг артисти, гостували през различни периоди в международния център за резидентни програми в Дъждовница, общ. Кърджали, България, в  която досега са взели участие близо 1000 творци от 33 страни. Ще бъде прожектиран кратък филм за скулптора Зиятин Нуриев, излъчен по БНТ 2, видео- експозиция с творби на фотографа Зафер Галибов и КРАТЪК ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА СТИХОВЕ В ХУДОЖЕСТВЕНИ ОБЕКТИ, A SHORT GUIDE TO TRANSFORMING POEMS INTO PAINTINGS на творческата двойка Радост Николаева, поет & Галина Димова, художник. В Magura – Bulgarian Collective Space ще бъде представена експерименталната експозиция “REMEMBER THAT YOU HAVE NOT BEEN THERE”, осъществена като интердисциплинарен партньорски проект между ARC GALLERY и Арт движение КРЪГ, както и творби на кърджалийски художници. Посетителите ще видят и видео- материали за утопичното съжителство между култури и традиции, което екипът на Арт движение КРЪГ експериментира и развива в партньорство с местната мюсюлманска общност и с множество партньори от цял свят в малкото родопско селце Дъждовница от 2006 г. до днес.

4-мата български гост автори – Зиятин Нуриев, Зафер Галибов, Радост Николаева и Галина Димова – ще споделят някои от тайните на своето творчество и предизвикателствата пред съвременния творец в мисията му да гради врати към хоризонтите на съвременния свят и мостове между културите. Авторският екип планира да осъществи серия от срещи за откриване на нови възможности за съвместни художествени проекти между организации от САЩ и България.

На път от Чикаго за Кърджали мобилната експозиция ще бъде показана и в българското консулство в Доха, Катар, където ще остане за три седмици.

Информация за гостуването на четиримата ни представители може да откриете и на информационният портал на българите в чужбина: http://www.eurochicago.com/2018/09/gallery/

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1008 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign