Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

От днес стартират проявите включени в програмата на общината посветени на 21 октомври – Денят на Кърджали

 26 Септември 2018

От днес стартират проявите включени в програмата на Община Кърджали посветена на 21 октомври - Денят на Кърджали. Тя е наситена на събития с различен характер и според екипа на Общественият съвет по култура, който заседава вчера, културните институции в града се включват с различни инициативи, в които гражданите и гостите на града могат да открият своето място.

Началото се поставя с обявяването на конкурс за мултимедийна презентация „Личностите на Кърджали, да ги знаем и помним”, който се реализира по инициатива на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” Кърджали. Библиотеката е подготвила и поредица от срещи с читателите на които ще бъдат представени нови 3 нови книги, както и изложба. 

Част от програмата е и провеждането на Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век”, който както вече разбрахте е с продължителност два дни и ще бъде открит утре.

Още в началото на следващата седмица един юбилей ще събере почитателите на певческото изкуство. На 1 октомври-деня на самодееца, ще се състои музикална среща "да запеем с приятели" и ще бъде представен първия диск на дамска вокална група "Ахрида". Събитието ще се състои в Художествена галерия "Станка Димитрова" от 17.30 часа.

Юбилейните събития за читалището, които са включени в програмата не спират до тук. По думите на председателя на читалищното настоятелство Стоян Анадолиев на 25 октомври в Дома на културата от 18.30 часа ще се състои юбилейния концерт „50 години хор „Незабравки”, а на следващия ден от 17.30 часа ще бъде открита паметната плоча на краеведа Никола Иванов.

За поредна година със свои изложби и концерти се включват и Дружеството на художниците в Кърджали и съставът на Домът на културата. В рамките на програмата е включена и научна конференция в Астрономическата обсерватория и обучение на археолози, инициирано от Регионалния исторически музей.

С две инициативи се представя и Арт движение „Кръг”. На 26 октомври от 18.30 часа за пети път ще бъде представен в Арт-галерията Международен фотосалон „Селекция 2018”, а на 29 октомври в същия час ще бъде открита изложба посветена на 75 годишнината от спасяването на българските евреи.   

За почитателите на оперното изкуство и балета също е помислено. На 19 октомври в Кърджали гостува Старозагорската опера със спектакълът „Лебедово езеро”, който ще бъде представен на сцената на Театрално-музикален център Кърджали от 19,00 часа, а на следващият ден - 20 октомври, за най-малките ще бъде представен детският театрален спектакъл на операта в Стара Загора –„Машината на времето”. Същият ден отново в театъра ще бъде концерта под надслов „С песните на хората” от  фолклорни песни в изпълнение на отец Петър Гарена.

Най-голяма концентрация на събития има в празничния 21 октомври, в който освен тържествената сесия, празничното шествие и ритуал пред паметника на Освободителите е помислено за всякакъв тип публика. Ще има сцена на талантите, концерт на Тита , Чоко и Пик-пук, а вечерта се очаква тук отново да гостува спектакълът на ансамбъл „Българе"


 Прочитания: 1694 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign