Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проф. Христо Пимпирев представи в Кърджали новата си книга „Антарктида – Студения юг”

 28 Септември 2018

Снощи, в залата на Дома на културата в Кърджали, пред предимно млада аудитория председателят на Българския антарктически институт и негов учредител проф. Христо Пимпирев представи най-новата си книга „Антарктида – Студения юг”, продукт на младото издателство „Авлига”. Както той сам се изрази тя е написана на популярен език и би заинтригувала както деца, така и старци. Кърджали е първия град където се представя книгата извън нейната премиера в София, в аулата на Софийския университет.

Преди да бъде представена книгата зрителите в залата на Дома на културата имаха възможност да видят  документалния близо 40 минутен филм на режисьорката Ема Константинова, който разказва за една от експедициите до българската база на Антарктида на остров Ливингстън, припомняйки близо 30-годишното българско овладяване на ледения континент.

Новината от Кърджали обаче си остана официалната покана от страна на проф. Пимпирев към кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, който също беше сред зрителите в залата. Той покани лично градоначалника да посети остров Ливингстън като уточни, че досега президент е посещавал българската база /президентът Първанов/, но кмет не. След което писмено потвърди поканата си в пожеланието, което написа на книгата – подарък: "На кмета инж. Хасан Азис с най-топли чувства от най-студеното място на Земята! С пожелание лично да забие знамето на град Кърджали до българското знаме на българската антарктическа база".

От своя страна кметът благодари на Пимпирев за пожеланието: "Приемам го като официална писмена покана да посетя Антарктида. Ще се опитам да изпълня задължението си като кмет, тъй като кметът няма място в Кърджали, на което да не е бил. И тъй като на Ливингстън има нос Кърджали, мое задължение е да отида и да го видя", каза инж. Хасан Азис.

Преди тази благодарност и ангажимент той разказа за кърджалийската връзката с българската база в на Антарктида, а тя е, че на остров Ливингстън има нос със името „Кърджали”, че през 2014 година пратеник на общината Стоян Анадолиев посети българската база в експедицията на проф. Пимпирев и заби знамето на общината там. Кметът инж. Хасан Азис не пропусна да отбележи, че във фоайето на първия етаж на сградата на общинската администрация е разположен Антарктически кът със знамето на общината пътувало до ледения континент, снимки от експедицията през 2014 година и други вещи и експонати от там.

Още снимки
 Прочитания: 857 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign