Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали e първият град в България, където ще бъде представена изложба от 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан”

 18 Октомври 2018

       На 19 октомври /петък/ от 19:00 ч. Фикрийе Булунмаз, главен архитект на проекта по реставрацията на българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул, ще гостува в Кърджали и ще представи за първи път в България в Артгалерия Кръг изложба с фотоси от 7-годишния реставрационен процес.

    Желязната църква в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата, която има зад гърба си три строителни периода. Осветена е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф /Рождество Богородично, по стар стил/ и тази година навършва 120 години. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобявани на място.

Собствеността върху църквата е била възстановена от турската държава на „Фондацията на Православната църква на българската Екзархия” в Истанбул с нотариален акт през 2004 г. От тогава са започнали опити за цялостно ремонтиране на храма и запазване на първоначалния му вид. Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата “Свети Стефан” са извършени в рамките на 7 години съвместно от Истанбулската голяма община, Областната управа на град Истанбул и “Фондацията на Православната църква на българската Екзархия” в Истанбул и на 7 янyаpи т. г. миниcтъp-пpедcедателят Бойко Борисов и тypcкият пpезидент Реджеп Ердоган в пpиcъcтвието на много гоcти от Бългаpия и Тypция тържествено откриха възвърналия блясъка си културен и исторически паметник на брега на Златния рог.

Арх. Булунмаз споделя: „Във външно архитектурен план ние извършихме цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма, като често се налагаше да работим по 15 часа на денонощие. Основите на църквата бяха заплашени от корозия, а също и колоните. Бяха подменени 39 от тях. Във вътрешно архитектурен план изцяло подменихме пода на първия етаж. С моя екип реставрирахме всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения фундамент на храма се оформи ново многофункционално помещение-крипта, което сега се може да се използва като изложбена зала и за други културни прояви на българската общност.

Днес „Свети Стефан” е една от малкото оцелели железни църкви в света – като символ на архитектурните търсения от втората половина на XIX век, когато британската архитектура изобрeтява първите преносими железни църкви, а създателят на Айфеловата кула, френският инженер Густав Айфел, също създава серия такива. В двора на църквата са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

     В присъствие на авторката й арх. Фикрийе Булунмаз, изложбата ще бъде открита на 19 октомври /петък/ от 19:00 ч. в Арт галерия Кръг от инж. Хасан Азис като част от партньорство между на Арт движение Кръг и Община Кърджали за Деня на Кърджали, с подкрепата на Българското консулство в Истанбул.

Събитието ще продължи и на 20 октомври /събота/ от 11:00 ч., когато в Бизнес инкубатора ще бъде показан филм от презентационния процес и ще се проведе среща на реставраторката с представители на камарите на архитектите и инженерите от Кърджали и Стара Загора, с клуба по история от СУ „Петко Р. Славейков”, историци, журналисти и представители на вероизповеданията. 

 

Още снимки
 Прочитания: 1470 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign