Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: Кърджали е образът на толерантността, на етническото и религиозно уважение

 21 Октомври 2018

Празничното шествие от представителни групи на училищата в Кърджали, водено от Градския духов оркестър, гвардейците при Езиковата гимназия и мажоретките на СУ „Отец Паисий” тръгна точно в 11.30 часа от Дома  на културата, за да стигне до Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали.

В него се включиха и официалните лица начело с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Общинския съвет Риф Мустафа.

Ритуалът пред Паметника на освободителите бе открит от изпълнението на песента „Песен за Кърджали” на Представителен дамски хор „Незабравки” към НЧ „Обединение 1913”. Гвардейският отряд на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и мажоретният състав на СУ „Отец Паисий” представиха свои танцови композиции под ритъма на възрожденски песни.

С едноминутно мълчание бяха почетени загиналите за свободата на Кърджали и България, а венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на общината инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Мустафа Карадайъ, Адлен Шефкет, Ерол Мехмед, Александър Симов, държавни и общински служби, синдикати, социални домове, военно-патриотични организации, граждани и гости на Кърджали. Над 100 венци бяха положени пред Паметника на освободителите в Градската градина.

В словото си кметът инж. Хасан Азис подчерта, че за кърджалийци 21 октомври се съизмерва с 3 март, с 6 и 22 септември, защото на този ден през 1912 година нашият град и регион са станали отново и завинаги част от българската държава.

Градоначалникът припомни за подвига и саможертвата на героите, извоювали свободата на Кърджали. „Няма и не могат да бъдат забравени Васил Делов, Никола Генев, Алекси Дюдюков, Иван Цеков, Стефан Богданов – забележителни военни пълководци и стратези. Но никой паметник не може да бъде толкова висок и въздействащ, сравнен със спомена в човешката памет и с възхищението в нашите сърца. И най-яркото доказателство за този нематериален, духовен паметник е в това, че кърджалийските деца научават историята на родния край от най-ранната си възраст в семейството, после в училище, за да я предават след години на своите деца” , каза кметът. По думите му община Кърджали е образът на толерантността, на етническото и религиозно уважение. „Само умният и добрият човек може да съхрани този комшулък, който има при нас и при това да го превърне в лична и семейна ценност. Убеден съм, че това е така, защото: ние не забравяме, че свободата е преди всичко отговорност; не се превърнахме в индивидуалисти и отшелници, а живеем заедно с общи планове и мечти; не забравяме, че светът се променя само когато самите ние се променяме; не забравяме, че времето е в нас и ние сме във времето; не забравяме, че няма бъдеще без минало, както няма дърво без корен”.

След кметът инж. Хасан Азис думата взе и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Научихме се да градим мостове, да не оставяме затворени врати помежду си. Научихме се да бъдем толерантни, да живеем заедно. А свободата я приемаме за даденост. Даденост, защото сме стъпили здраво на своето минало.  Защото сме стъпили на рамената на титани – хора, които ни научиха на единение, преклонение и напредък.  Аз обаче ще кажа само едно име – генерал Васил Делов – пълководецът, който направи така, че Кърджали да бъде част от суверенна България”, каза в словото си пред кърджалийци председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Празничната програма продължи с изпълнения при съставите на Дома на културата. 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1015 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign