Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

И Кърджали се включи в инициативата за разделно събиране на отпадъци

 16 Април 2007

И тази година Кърджали участва в Националната кампания по случай Деня на земята.Седмицата от 14 до 22 април , определена за пролетно почистване , включва много прояви.Стартът бе даден в неделя с празник под надслов “Кърджали-чист и красив”. Стотици граждани се събраха още рано сутринта пред стадион “Дружба”.За доброто настроение на децата, техните родители и гости на града се погрижиха актьорите от театър “Пам”-София”.Облечени в сини, жълти и зелени тениски малките участници заедно с водещия Панайот Цанев забавляваха присъстващите и обясняваха как да събираме, опаковаме и изхвърляме отпадъците разделно.Отговорилите най-точно на въпросите от викторината получиха награди - рисувателни книжки,дискове с песни “Строфи за екокофи”, балони и тениски в цветовете на кампанията за разделно събиране- синьо, жълто и зелено.
Уважаеми съграждани,щастливи сме,че живеем, не само в един от най-слънчевите, но и един от най-зелените градове на страната. На всеки жител от нашата община се пада най-голяма зелена площ в сравнение с останалите населени места в България. Но за да бъде чист и красив града ни, трябва всички да се грижим за него, с тези думи кметът на община Кърджали Хасан Азис се обърна към присъстващите на общоградското екопарти и обяви официалното стартиране на Проекта за разделно събиране на твърдите отпадъци на община Кърджали ,”Екопак България” АД, фирмите “Титан Клинър“ ООД и ОЧБ -ЕООД.
Инж.Азис обяви, че до няколко месеца край Кърджали ще бъде направена и първата копка на най- голямото и модерно в страната Депо за твърди битови отпадъците- Вишеград, което ще обслужва седемте общини от област Кърджали и община Ивайловград. Стойността на проекта е 24 милиона евро. Градоначалникът изрази надежда, че и в следващите години Кърджали ще бъде не само най-зеленият, но и най-чистият град в България. Той призова всички да работят за опазване на околната среда и превърнат областния център в добро място за живеене.
Управителят на Екопак България - г-н Дойчинов също поздрави участниците в празника и пожела Кърджали да бъде пример на останалите градове в разделното събиране на отпадъците.
Както винаги и този път най-активни в празничната програма бяха децата. Заедно с Вокална група “Колумбина” те участваха в екопартито като демонстрираха пред възрастните цветните контейнери и всичко, свързано с рециклирането на отпадъците
Кулминацията беше кулинарното шоу на Ути Бъчваров, водещ вече 10 години на ТВ предаването “Вкусно”.
Много се радвам, че в този хубав ден съм в Кърджали, градът е толкова зелен, ние в столицата можем само да завиждаме на вашите паркове и природа. За да се съхранят, отговорността е на всички- и на управляващите и на гражданите. Възпитанието в новите екостандарти трябва да започне от най-ранна възраст, коментира той и сподели, че кухнята е един от най-големите производители на отпадъци и затова е много важно как те се разделят и изхвърлят. Това обясниха нагледно кметът инж.Хасан Азис и Ути Бъчваров, приготвяйки ястие от гъби –кланица. Екопродуктите бяха доставени от района на село Жинзифово, община Кърджали.
Инициативата “Кърджали участва в разделното събиране” продължава и през следващите дни, пролетното почистване на града и всички населени места също до 22 април.

Още снимки
 Прочитания: 2479 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign