Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът и младшите посланици от СУ „П.Р.Славейков” направиха обиколка из реализирани европроекти в Кърджали

 12 Декември 2018

Днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна с учениците от Клуба на младшите посланици към СУ „П.Р.Славейков“. Това е втората среща на градоначалника с тях, като при първата той им представи реализираните на територията на общината европроекти чрез мултимедийна презентация. Тогава той обеща да посетят обектите от реализираните проекти на живо, което обещание изпълни днес.  

Срещата е част от програмата за училищата - посланици на Европейския парламент. На входа на учебното заведение градоначлникът бе посрещнат от ръководителя на Клуба на младшите посланици Димитър Димов и директора на учебното заведение Милко Багдасаров. Учениците потеглиха за обиколка по реализираните с европейско финансиране проекти с 50–местен  автобус, който шофира лично инж. Азис..  

Пред младшите посланици кметът подчерта, че Кърджали е сред общините, които се нареждат в първите места по реализирани проекти по европейски програми. Той сподели, че по предприсъединителните програми на ЕС в периода 2003-2007г. Общината има реализирани проекти по всички програми – 11 проекта за близо 14 млн.лв.  По програма ФАР и ФАР-ТГС бяха осъществени 10 проекта на обща стойност – 3 326 116 лв., а по програма САПАРД  - 1 проект на стойност 10 308 948 лв. Тук става въпрос за Пазара на производителите, уточни инж. Азис. Той допълни, че след влизането на България в ЕС в периода 2007-2015г. са реализирани 30 проекта за близо 107 млн.лв., сред тях проекти, свързани с образователната и пътна инфрастуктура и такива,  които се отнасят до разшираване на социалните услуги в общината като трите ЦНСТ, Защитено жилище, ремонт на Домашен патронаж и др., също проектът "Перперикон - дом на богове и хора", финансиран по ОПРР, който превърна археологическия комплекс в атрактивна туристическа дестинация.

    Първата спирка от обиколката бе на Пазара на производителите - най–големият обект, реализиран с  европейски средства по  предприсъединителните програми. Кметът разказа подробно за процеса  по изграждане на тържището, използваните нови технологии и най–вече възможността, която пазарът дава на   земеделските производители не само от Източните Родопи, но и на производители от Гърция да предлагат своите продукти.

Надежда Цветкова, началник отдел „Управление на проекти” в общинска  администрация, представи как  ще се промени кръговото в района на пазара през следващите месеци след обновяване на 10 улици в централната градска част по ОП „Региони в растеж”.  

Втората голяма спирка от обиколката на учениците и кмета  инж. Хасан Азис бе новоизграденият парк „Арпезос – север”,  най- големият по площ  не само в България, но и на Балканите. Градоначалникът, който бе  в ролята на гид, припомни, че вече са  изградени първа, втора и трета част на парка, а зелената зона обхваща над 200 дка.   

„Освен изграждането на моста, който ще свързва първа и втора част на парк „Арпезос – Север”, има проект за оформяне на амфитеатър, както и увеселителна част, която ще наречем „Кърджали ленд”, каза кметът инж. Азис преди автобусът да потегли към третата спирка от обиколката -  Пречиствателната станция за отпадни води, изградена по т. н. Воден цикъл за близо 70 млн. лв.

„В момента се реализира инвестиционната програма за 21 млн.лв. като 65 на сто от тази сума е за образователна инфраструктура. Приключи вече  обновяването на пет от най–големите училища в Кърджали за близо 14 млн. лв, сред тях  е и вашето  училище  - СУ“П.Р.Славейков“. Освен това общината има  готови и технически проекти за над 150 млн.лв.”, каза  в края на обиколката кметът инж. Хасан Азис.  

    

 

Още снимки
 Прочитания: 985 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign