Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Министър Красен Кралев отговори на питане за новата спортна зала в Кърджали

 15 Декември 2018

      Народният представител от ДПС Адлен Шефкет е получила на 12.12.2018г. писмен отговор от министъра на спорта Красен Кралев на въпрос, внесен за парламентарен контрол на 20.11.2018г.Г-жа Шефкет е отправила питане, касаещо изграждането на нова спортна зала в Кърджали, за чието построяване с ПМС №226/ 18.10.2018г. бяха отпуснати 3 663 000лв. – дали е проучен теренът, определен за построяването на залата,има ли възможност да се запази финансирането, ако се посочи друг терен, проучено ли е становището на регистрираните и функциониращи спортни клубове относно предвиденото местоположение на тази зала?

      Министерството на младежта и спорта /ММС/ не е извършило проучване  сред спортните клубове на местно ниво.ММС разполага с информация, че областният управител на област Кърджали е обявил публично на 21.05.2018г. намерението си за изграждане на многофункционална зала, като е представен проект на съоръжението и е посочен терен за неговото изграждане, пише в писмото.Посочва се, че повече от месец след  решението за финансиране в министерството е постъпило открито писмо от спортните клубове в Община Кърджали, които се обявяват против строежа на спортна зала на посочения от Областна администрация терен като се аргументират, че теренът е отдалечен от центъра и има замърсяване на промишлени предприятия.

    “Построяването на спортна зала в гр.Кърджали не е самоцел, нейното предназначение е да спомогне за развитието на спорта, като създаде възможност за провеждане на тренировъчни и спортно-състезателни прояви и по този начин поощри заниманията със спорт сред населението във всички възрасти.За да бъде изпълнена тази цел, която отговаря на държавната политика в областта на спорта, проведох разговори с областния управител на Област Кърджали Никола Чанев, който от своя страна инициира среща с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис за възможностите за намиране на взаимно приемливо решение за местоположението на бъдещата зала.Вследствие на това в ММС са постъпили писма от Областния управител на Област Кърджали, който ни информира, че работна група от експерти на областна и общинска администрация ще разгледат възможностите и ще предоставят на вниманието на ММС максимално удобен за гражданите вариант, който не изисква утежняващи административни процедури“, се казва в отговора на министър Кралев.

       “Промяната на терена не води до автоматична загуба на финансирането, но би могло да доведе до увеличение на необходимите за реализиране на проекта средства и с това да затрудни  изграждането на залата. Към настоящия момент е изменено ПМС№226 и с отпуснатите средства ще бъде увеличен капитала на дружество“Национална спортна база“ЕАД, което трябва да реализира проекта за изграждане на нова спортна зала в Кърджали.

        Вярвам, че обединените усилия на централната и местна власт в лицето на ММС, Областна администрация Кърджали и Община Кърджали, ще доведат до успешна реализация на проекта в интерес на спортната общественост и гражданите на област Кърджали“, се посочва в документа, подписан от спортния министър.

 


 Прочитания: 1174 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign