Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Николай Колев и Ергюнал Сабри са тазгодишните носители на „Спортист на годината”

 20 Декември 2018

     "Спортист на 2018  година"  в категория „Мъже и жени” стана волейболистът Николай Колев, а европейският шампион по бокс при юношите Ергюнал Сабри спечели за втори път отличието „Спортист на годината” в община Кърджали.  Имената на победителите бяха обявени на официална церемония по награждаването, която се проведе в комплекс „Арпезос” в Кърджали.  Присъстваха близо 500 спортисти, треньори,приятели и близки на номинираните. Гости на церемонията бяха кметът инж. Хасан Азис,  заместник - кметът Веселина Тихомирова, председателят на ПК по Младежки дейности и спорт към Общински съвет Кърджали Ахмед Хабиб и неговият заместник Веселина Юрукова, членовете на комисията Миглена Топалова и Милко Багдасаров, председател на ВК„Арда”. „С всяка изминала година Кърджали става фактор в спорта не само с републиканско измерение, но и с европейско и световно”,  каза кметът  инж. Хасан  Азис и връчи отличията на най-добрите спортисти.  „Тази вечер с изключителна радост и гордост заставам пред вас, победители в спортни състезания, турнири и първенства”, каза градоначалникът и благодари за усилията на спортистите и техните треньори за успешната  спортна година. В словото си кметът инж.Хасан Азис изтъкна, че община Кърджали отделя изключително много средства, включително от собствени приходи, за развитието на спорта и изграждането и обогатяването на спортната инфраструктура в общината.

   „ Отминава още една успешна  спортна година  за  Кърджали. 2018 година  ще се запомни  като  годината на спортните инвестиици  в Кърджали. След близо 50 години   от построяването на стадион  „Дружба” вече „Арена Арда”, се направиш цялостен  ремонт  и спортно съоръжение  се превърна в един от най – добрите стадиони в страната. След  повече от 20 години закритият басейн отново отвори врати след  цялостно  обновяване,  което дава възможност за развиване целогодишно на водните спортове. С приключване  ремонта на  пет от най – големите  учебни заведения  в Кърджали СУ „Отец Паисий”,  СУ”П. Р. Славейков”, ЕГ „Христо Ботев”, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” и  ОУ „П. К. Яворов” в тях ще  има комбинирани спортни площадки с подходяща настилка, където ще може да се играе и баскетбол, и волейбол”, каза градоначалникът.

     На  церемонията  кметът  инж. Хасан Азис пожела  още по – големи  успехи на всички спортисти,  техните  треньори  и  клубовете.„Нека следващата година бъде шампионска, защото  през 2020  за втори път ще бъде  обявен „Спортист на  десетилетието”, допълни градоначалникът.

     През последните години Община Кърджали заделя по 880 000 лева за спорт годишно. 300 000 отиват за финансиране на клубовете, а 580 000 за поддръжката на спортната база. 50 000  лв. се насочват за спортни мероприятия от календара на общината. В момента на територията на общината има 30 спортни клуба с 36 треньора.

   Общо 29 спортисти бяха номинирани през 2018 г. за конкурса „Спортист на годината”. Те бяха в две възрастови категории – „Мъже и жени” и „Юноши и девойки”. В първата бяха включени 13 състезатели, а във втората 16. Спортистите участваха в анкетата, а над 5600 кърджалийци дадоха своя вот в сайта на общината.

Николай Колев е капитан на представителния  волейболен отбор на Арда. През тази година е спечелил първи места на национални турнири по плажен волейбол в Созопол, Пловдив, Варна и Кърджали, на Балкански турнир по плажен волейбол в Керамоти в Гърция, четвърто място на Световно първенство на МКП в Албена, трето място на международен турнир по плажен волейбол в Гърция. Той е и национален шампион на България от националния турнир по плажен волейбол.

Ергюнал Сабри е завоювал първи места на Републиканския шампионат и за Купа „България” и осмо място на Европейски шампионат в Италия.

На второ място в анкетата за Спортист на годината при мъжете и жените е Емилия Стоянова /канадска борба/, на трето- Байрам Шабан /борба/, на четвърто – Байрам Мехмед /смесени бойни изкуства/, на пето – Николай Сурков /водомоторен спорт/.  При юношите и девойките от второ до пето място се нареждат съответно  – Емирджан Дурали /кану-каяк/, Петър Петров /волейбол/, Джан Бекир  /борба/ и Шабан Мехмед /смесени бойни изкуства/.

 Класираните от второ до пето място бяха наградени с плакети.  Номинираните, които не попаднаха в петорките, получиха грамоти. Раздадени бяха и 10 грамоти и 4 специални награди на отбори и за принос в развитието на спорта и постигнати спортни  постижения през годината.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1441 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign