Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Арменска Коледа в музея в Кърджали

 21 Декември 2018

   

    Арменската Коледа /Дзънунт/ с традиционни обичаи, ръкоделия, обредни храни и фолклорна музика представи в навечерието на Рождество Христово Регионалният исторически музей в Кърджали.Проявата се организира съвместно с Арменския културно-информационен център Пловдив, Арменско дружество „Севан“ – Кърджали с председател Агоп Узунбохосян и с любезното съдействие на консула на Армения в България ЕхиязарУзунян.

   „Представяме една християнска Коледа, но не традиционната българска Коледа. Тя е свързана с наши съграждани, които трайно са се включили в живота на Кърджали и които, за съжаление, вече са останали твърде малко”, каза директорът на музея Даниела Коджаманова. Д-р Ахавни Кеворкян, директор на Арменския културно-информационен център в Пловдив разказа за традициите на арменците, свързани с Рождество Христово, което те честват на 6 януари, за опазването на традиции и съхраняването на арменския език, бит и култура.

  Изложба на предмети от арменски майстори, д- р Кеворкян нарече плетеница от спомени, обич, история и мечти. Посетителите, сред които арменци и техните приятели, видяха характерен дудук, който е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Експозицията представя деликатни ръкоделия от чеиза на младите девойки от миналото, сред които дантелени покривки, плетени на една кука и на игла /оя/. Бе изложена също оригинална арменска носия, както и дървени налъми, които свекървата подарявала на снахата.Сред подготвените обредни храни бяха постни сарми, традиционният безквасен хляб - лаваш и едно от най-представителните ястия на арменската кухня – мантъ, които арменците слагат на Коледната трапеза. Всички кулинарни  изкушения бяха приготвени от ученици в Професионалната гимназия по туризъм с ръководител Георги Гарабедян.

    Вечерта завърши с изпълнения на  формация "Сирун" , които  представиха фолклорни и съвременни арменски песни.

    Проявата е част от културната програма на Община Кърджали по случай Коледните и  Новогодишните празници

 

 

 


 

Още снимки
 Прочитания: 2496 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign