Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба „Пътят на художника” бе открита в Кърджали

 21 Декември 2018

       Изложба под надслов „Пътят на художника” бе открита в Кърджали. 14 български и турски артисти „разказват” с четка и фотообектив за прелестните кътчета в Източните Родопи, за популярни атракции и неизвестни легенди, за лица и истории  в едно емоционално балканско пътуване чрез „галерия на колела”от село Чамлъджа, през Истанбул, Одрин и София до…Хасково и Кърджали, за да вдъхновят нови пътешественици.„По време на работата си от двете страни на границата художниците откриха онези мостове, по които винаги ще може да се минава от вила Армира, през с. Свирачи и крепостта Лютица  до Чамлъджа и до Енес”, обясни на откриването Кремена Кьосева,  изпълнителен  директор на Сдружението „ГИОРИ”.

      Изложбата включва акварели, живописни платна, а така също и фотографии. Сред тях са творби на големия български майстор на  акварела Георги Липовански, свои произведения представя и младата  Надежда Кутева, както и талантливи художници от съседна Турция като Шуле Кютукоглу и Гьокан Гюмери,особено се откроява портрет на възрастна жена, изработен от естествени материали. 

       Зам.- кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова поздрави организаторите от Сдружение „ГИОРИ” и Арт галерия Кръг, с чието съдействие в Кърджали гостува пътуваща експозиция. Тя подчерта, че изкуството е най – прекият път за изграждане на мостове между хората от съседни държави като припомни, че преди два месеца в Кърджали гостува изложба от 30 фотоса, проследяващи възстановяването на Желязната църква „Св.Стефан” в Истанбул, от главния архитект Фикрийе Булунмаз.

    Експозицията е резултат от общ проект на програмата за трансгранично сътрудничество Interreg– ИПП между България и Турция, по който си сътрудничат Сдружение „ГИОРИ” от Ивайловград и кметство Чамлъджа от Турция.

    

Още снимки
 Прочитания: 2163 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign