Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж.Хасан Азис участва в Богоявленския ритуал

 06 Януари 2019

         

        За втора година Пловдивският митрополит Николай възглави празничното богослужение и отслужи Велик Богоявленски водосвет в Кърджали. Край средновековния манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча” бригаден ген. Явор Матеев прие строя на представителните роти от 68-ма бригада „Специални сили“ Пловдив. „Бог да опази България и христолюбивото българско войнство”, изрече Дядо Владика пред стотици кърджалийци и благослови знамената на Българската армия. Той честити на всички новата година и пожела да бъде  благополучна, а хората да живеят в душевен мир и сплотение, да има разбирателство и прекрасно добруване. Гости на празника бяха кметът инж. Хасан Азис и областният управител Никола Чанев.

        Светият кръст бе хвърлен от митрополит Николай в Арда от брега на манастира. Във водите на реката скочиха близо 25 души, а разпятието бе извадено от 26 - годишният Иван Каменов. В двора на храма „Св. Йоан Предтеча” за кръста скочиха и деца до 14 години от Неделното училище към храма в специално подготвен басейн. Пръв до кръста стигна 12-годишният Калоян Дялков.

       След  ритуала в новооткритата православна зала към  манастирския комплекс митрополит Николай благослови децата в Неделното училище. Празникът в кв. Веселчане продължи с празнична програма и народно веселие.

        На Йордановден малко след 10 часа от централния градски храм „Св. Георги Победоносец” тръгна литийно шествие към брега на Арда, където много кърджалийци се бяха събрали край Водното огледало между Новия мост и пасарелката.Там бе представен обичая ”Мъжки водици”. "Ние, миряните сме благодарни,че кметът на Кърджали е с нас. Мога спокойно да кажа, че той стана патрон на този празник", каза църковният настоятел Димитър Стойчев и хвърли Божия кръст, като обясни, че ритуалът не е каноничен и може да се извърши и без свещеник. Разпятието бе извадено от Флорент Ставилеци, спасител в закрития басейн в Кърджали. Мъжете, участвали в ритуала „Мъжки водици”, получиха от кмета инж. Хасан Азис, какъвто е обичаят, парче от специално приготвена пита и китка здравец, завързана с червен конец за късмет и здраве.

       „Днес участвахме заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в тържествения ритуал за Богоявление. Празниците трябва да ни събират всички заедно, такъв хубав прастар български обичай е ”Мъжки водици”, при който млади мъже влизат във водите на Йордановден”, заяви кметът инж. Хасан Азис, който поздрави всички кърджалийци с празника Богоявление и пожела здрава, щастлива и успешна 2019 година.  Кметът призова „за смирение, обединение и вяра в традициите, които пазим и в тези, които създаваме, защото те са нашата идентичност, те са нашето упование за бъдещето на Кърджали и България”. Той благодари на  църковното настоятелство, които се обърнаха към него с „христолюбив мюсюлманин“ и увери, че ще продължи да подкрепя всеки празник, защото празниците обединяват и показват толерантност и сплотеност!

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1501 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign