Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Общините не могат да си позволят лукса да поемат части от републиканските пътища

 08 Януари 2019

       Духът на предизборните обещания излезе от Министерския съвет и официално беше открит политическия пазар на предстоящите европейски и местни избори. Така зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали инж. Хасан Азис коментира в студиото на „Още от деня” по БНТ срещата при премиера миналата седмица за изключването на определени части от пътищата от републиканската пътна мрежа, за които да не се плащат винетки.

     „Обещанието за изключването на определени части от пътищата, дадено от най-високо ниво, е заразителен. Още в същия ден, в който беше изказано от Министерския съвет, няколко от кметовете започнаха да пригласят на това предложение и всеки с идеята да бъде в услуга на своите съграждани поиска части от пътищата също да бъдат без винетки”, коментира кметът на Кърджали. Според него една много малка част от общините в нашата страна могат да си позволят да поемат част от републиканската пътна мрежа с условието да се грижат за нея.

    Инж.Хасан Азис посочи, че от 265 общини само 4-5 могат да си позволят да поискат прехвърлянето на републиканската пътна мрежа към общините. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас.

     Той призова всички граждани, независимо дали живеят в малки или големи общини, да бъдат равнопоставени. По думите на инж. Азис, ако една голяма община може да си позволи да обещае на своите съграждани да поеме част от републиканската пътна мрежа, 260 общини не могат.

    „Ако някой трябва да има претенции участъци от пътищата да бъдат без винетки, това е Кърджали. Кърджали е общината с най-голям брой села – 117, обединени в 94 кметства. Няма друга община с по-голям брой населени места”, обясни заместник-председателят на Сдружението на общините. В тази връзка кметът на Кърджали припомни, че републиканската пътна мрежа е 20 000 км, а общинската пътна мрежа е 19 500 км, също 90 млн. лева е сумата, която се отделя от държавата за общинската пътна мрежа, а 750 млн. – за републиканската пътна мрежа. От 10 лв., които се отделят за пътища, 1 лв. отива за общинската пътна мрежа, 9 лв. – за републиканската пътна мрежа.

    „Селата, които се намират до центъра на града, са в рамките на 3-4-5 км. И тогава мога да кажа: Г-н премиер, аз искам да бъдат без винетки в радиус от 5 или 7 км, защото хората идват да си оставят децата в детските градини, идват в социалните служби, отиват до гробищата и т.н. Общините не могат да си позволят този лукс. Това би струвало на община Кърджали например около 500-600 хиляди лева за снегопочистване и за цялостно поддържане на пътищата, а половин милион за община Кърджали е много”, заяви още инж. Хасан Азис.

 


 Прочитания: 1301 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign