Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Компостираща инсталация пристигна в Регионалното депо за отпадъци в Кърджали

 17 Януари 2019

Днес в Кърджали пристигна компостираща инсталация за преработка на  зелени отпадъци в тор осигурена  по инвестиционен проект  по подписана спогодба между Република Корея и Република България. Инсталацията на стойност 600 000 евро  бе транспортирана до  регионалното депо за битови отпадъци  край Вишеград с четири контейнера, а разтоварването й започна малко преди обяд. 

Тя  има капацитет за обработване на три тона отпадъци и се очаква да заработи до месец, каза зам.-кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска. С пускането й в експлоатация се очаква да бъде намален капацитета на  зелените отпадъци  депонирани в регионалното депо и така да се облекчи неговата работа.

Към момента депото приема между 100 и  120 тона различен  тип отпадъци  на денонощие, като работи с единствената си изградена по проект клетка и обслужва осем общини. Оператор на регионалното депо за отпадъци  е фирма „Зауба” ЕАД.

Инж. Митовска добави, че при   сглобяването  на компостиращата инсталация ще участват представителите на корейската фирма работещи по инвестиционния проект.

Веселина Танчева , началник отдел  „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали, която също присъства на разтоварването на инсталацията,  уточни, че предстои да бъдат обучени и  кадри, които да работят с нея и това ще стане под прякото ръководството на корейските представители.  Необходимите хора за тази дейност са от 3-ма до 5-ма души. 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1366 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign