Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Зам.-кметът Веселина Тихомирова участва в Кръгла маса "Регионални брандове-развитие на културата и туризма"

 25 Януари 2019

  

 Зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова участва в Кръгла маса на тема "Регионални брандове - развитие на културата и туризма". Домакин бе Асоциацията по туризъм „Перперикон”, която заедно с в. Стандарт, е инициатор и организатор на дискусията. В срещата се включиха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Никола Чанев, председателят на Националния бранд по туризъм доц. д-р Румен Драганов, експерти от министерствата на туризма и земеделието, Българската агенцията за инвестиции, представители на местната власт, бизнеса, РУО,  културни институции. Зам.-министър Амелия Гешева сподели, че културно-историческото наследство е ресурс за развитие. Тя уточни, че и тази година има повече средства за консервация, реставрация и проучвания на археологически обекти. Зам. - министър Гешева заяви, че от особена важност за успеха е взаимодействието между всички заинтересованите страни - държавна, регионална и местна власти, бизнес, неправителствен сектор и медии. Председателят на Националния бранд по туризъм доц. Румен Драганов коментира, че Кърджали и областта имат потенциал да се развият като туристически бизнеспарк „Източни Родопи”. Според него заради своите дадености регионът може да се превърне в зелена столица на Балканите.

„И сега Кърджали е зелената столица на Балканите.В Кърджали може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист”, каза по време на дискусията Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделска политика" в МЗХГ и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение.

Зам.-кметът Веселина Тихомирова, посочи, че в община Кърджали има 53 археологически паметника, от които 11 с национално значение. Тя настоя за актуването на още обекти, за да може да се кандидатства по европейски програми за тяхната социализация. Също открои като положителна тенденцията разширяване услугите в хотелиерския бранш.Зам.- кметът Веселина Тихомирова потърси съдействие от институциите за връщане на специалността „Туризъм” във Филиал „Любен Каравелов” на ПУ. Председателят на УС на ТА ”Перперикон” инж.Фахри Идриз и местният бизнес поставиха на вниманието на представителите на централната изпълнителна, регионална и местна власти конкретни въпроси, сред които социализацията на Водното огледало, изграждане на мост, свързващ кв. Възрожденци и с. Енчец, организиране на мултикултурен фестивал с международно участие, обсъдени бяха и други теми.

 

Още снимки
 Прочитания: 1548 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign