Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Барелеф на големия художник Джемал Емурлов бе открит пред Арт-галерия „Кръг”

 15 Февруари 2019

Днес пред входа на арт-галерия Кръг на бул. Тракия официално бе открит барелефа на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими, който напусна този свят преди 5 години.  В церемонията участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова, семейството на художника, много художници колеги на Джими, семейството му, негови приятели. Автор на барелефа е скулпторът Емил Пенчев.

След откриването на барелефа, арт-галерията се оказа тясна да побере всички желаещи да видят непоказвани досега картини на Джемал Емурлов от частни колекции.

През миналата година приятели на Джими сформираха инициативна група и се заеха да съберат средства за изработване на барелеф, който да бъде заслужен знак почит към художника. Десетки кърджалийци и фирми подпомогнаха акцията. Своята подкрепа за инициативата даде и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

В изказването си пред присъстващите заместник-кметът Веселина Тихомирова се обърна към големия художник с думите: „Надяваме се, че си тук, Джими! Творчеството и личността ти са неотменна част от летописа на културния живот на Кърджали. Те ще се помнят от поколения кърджалийци”.  Тихомирова припомни, че Джемал Емурлов е почетен гражданин родопския град, както и автор на обновения герб на общината.  „В памет на Джими през тази година за пети пореден път ще се проведе конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, организиран от община Кърджали, СУ „Вл. Д. Майстора” и ОДК. А неговата цел е да открива и насърчава млади таланти на Кърджали в областта на изобразителното изкуство. Община Кърджали подкрепи инициативния комитет за изработка на барелефа. Оказахме и съдействие при определяне на мястото и поставянето му. За нас е чест, че сме имали съгражданин като Джемал Емурлов”, каза Веселина Тихомирова. 

С думи за Джими към присъстващите се обърна и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Той бе космополит, но беше толкова истински и земен, харизматичен и обичан от приятелите си, обичан от семейството си, на което толкова много липсва... Той е нашият светилник на идните поколения. Поклон пред паметта му и нека да го помним такъв, какъвто беше – харизматичен, истински със сърахотно чувство за хумор и самоирония.”, каза  Караянчева.

„Джими можеше да отиде в София, но си остана тук в Кърджали, защото казваше „Аз повече от една седмица извън Кърджали не мога да живея. Дори когато можеше да отиде в Париж за ателиетата каза – „Не”, спомни си председателят на съюза на художниците в Кърджали Владимир Чукич.

 

Още снимки
 Прочитания: 1323 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign