Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества тържествено 3 март

 03 Март 2019

 

         Кърджали тържествено чества 3 март. Празникът по случай141 години от освобождението на България от османско  владичество започна с ученическо шествие на представителни и знаменни групи от училищата в областния града. То бе водено от първия гвардейски ученически отряд към ЕГ „Христо Ботев” и градския духов оркестър, премина по централния булевард „България”, за да стигне пред Паметника на освободителите в Градската градина. Венци и цветя  в знак на признателност към героите, загинали за  свободата и обединението на България, бяха поднесени от името на кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, народния представител Адлен Шефкет, областния управител Никола Чанев, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, от ОД на МВР Кърджали, омбудсмана Расим Муса,  военни и патриотични организации, училища и читалища, политически партии, граждани. В тържеството се включиха майор Златко Белев от Военното окръжие, енорийскиат свещеник отец Петър Гарена и зам.- районният  мюфтия на Кърджали Насуф Насуф.

  Слово за 3 март произнесе кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

   В него той припомни, че Националният празник на всяка държава е свързан с най-значимото събитие в нейната история. „За нас 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, на голямата политическа крачка, която срути стената между България и Европа. Санстефанският мирен  договор определи историческата ни задача на мост между Европа и Азия, където така сложно са се преплитали интересите на великите сили. Макар и твърде кратък, макар и временен, този договор постановява освобождението на България и отваря пътя й напред. И макар, че твърде скоро Берлинският договор разпокъсва отечеството ни, точно духът на 3 март е давал силата и вярата на нашите предци, довели до извоюване на Съединението”, посочи инж. Азис.  В словото си кметът на Кърджали отбеляза , че „не трябва да се пренебрегва и собственият български принос за освобождението на отечеството. Той е съграждан в продължение на години от делото на революционери и книжовници, за да достигне  до цифрата 15 000 доброволци участници във войната, пожертвали се пред олтара на отечеството. Ако 3 март има нужда от преосмисляне то, най-вероятно трябва да е в посока  на оценка на днешния ни път, на днешните измерения на поведението и ценностната  ни система. Една ирландска поговорка гласи: „Който гледа само напред, е сляп. Но не по-малко сляп е онзи, който гледа само назад”. Нужно ни е очевидно по-специфично умение за гледане едновременно и в двете посоки. Не можем без опората на миналото, но ако само опората в миналото ни е утеха, както често става сега, ние сме обречени на бездействие, на безпомощност, на инерция”.

     Пред събралите се стотици граждани и гости на Кърджали  инж. Хасан Азис припомни, че «когато днес честваме героите от освобождението нека да повярваме, че във всеки от нас има по капчица историческа кръв от тях, която ни задължава да бъдем отговорни днес в нашия собствен живот. Тази капчица кръв трябва да предадем на децата и внуците си, за да сме спокойни, че миналото няма да е само поредица от факти и събития за тях, а истинската и здрава опора, стъпили на която те ще градят бъдещето си - своето и на България.Нашите наследници  трябва да знаят и тачат спомена за славните бойци и революционери, които чрез своята преданост и нечувано себеотрицание отдадоха живота си в името на  Родината! Нека засвидетелстваме своята безгранична синовна почит и уважение в името на силна и щастлива България, пожелавайки си мир и ясно бъдеще!”

   Тържеството по случай Националния празник на България 3 март  в Кърджали продължи с изпълнения на художествени състави от Общински център за култура  и младежки дейности. В концерта участваха солисти на   Оперетния театър и Фолклорния танцов ансамбъл. Празникът завърши с дълго хоро, което поведе кметът инж.Хасан  Азис.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1164 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign