Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Азербайджан гостува на Кърджали за празника Невруз

 07 Март 2019

На 11 март 2019 г. от 17:00 ч. в Дома на културата в град Кърджали ще бъде отбелязан празникът Невруз.

Организатори на проявата са Посолството на Република Азербайджан,  Международния фонд за тюркската култура и наследство (със седалище в Баку) и Община Кърджали.

Празникът ще бъде отбелязан с концерт на азербайджанската музика, на който  ще бъдат представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов и на изложба “Райските градини на  тюркския свят” на  талантливата азербайджанска художничка Джамиля Хашимова. Изложбата и концерта ще бъдат предшествани от дегустация на азербайджанската кухня.                                                                                        

На проявата ще присъстват Нейно Превъзходителство  г-жа Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България,   г-жа Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан, Хамид Хамидов, Председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан,  народни представители от Кърджалийски регион, кметове на общини от Кърджали, Хасково, Смолян.

Посланичката на Азербайджан Н.Пр.Наргиз Гурбанова същия ден ще има среща с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев.

Азрбайджанците празнуват идването на пролетта със своя много обичан  традиционален празник – Новруз (Нов ден).   Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие. В Азербайджан  Новруз е семеен празник, като цялото семейство се събира заедно около хубаво наредена с вкусни национални ястия и сладкиши трапеза.

 

Празникът Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, подкрепя толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира. По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има предвид, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада.

 

 

 


 Прочитания: 1061 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign