Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Азербайджан гостува на Кърджали

 11 Март 2019

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис посрещна днес Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България и Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан.

В началото на разговора с тях той представи общината ни като географско положение и възможности за сътрудничество между двете страни, а в контекста на инициативата празника Новруз да бъде отбелязан в Кърджали инж. Азис сподели, че това е начин за пореден път градът ни да покаже традиционното си толератно отношение към различните култури.

„Искам да ви благодаря, че успяхте да организирате тази проява и за първи път свещения празник Новруз да бъде отбелязан тук в Кърджали, като възможност за опознаване на тюркската култура във вашата страна по –отблизо.“, каза по време на срещата Гюнай Ефендиева - председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку . Тя допълни, че Новруз е една от пресечните точки на Изтока и запада и е възможност за културно сближаване между България и Азербайджан и за разширяване на двустранните контакти и реализация на съвместни проекти.

От своя страна Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България също изрази задоволство от втората си визита в Кърджали и заяви, че България и Азербейджан имат богато културно-историческо наследство, нрави и духовност, които следва да бъдат популяризирани.

На срещата присъства и художничката Джемиля Хашимова, чиито картини ще бъдат представени тази вечер в Кърджали, заедно с концерт и кулинарна изложба.

От българска страна в разговора участваха народни представители Хамид Хамидов, председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан, Адлен Шевкед и Ерол Мюмюн, председателят на Общински съвет Кърджали Раиф Мустафа и секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир.

Още снимки
 Прочитания: 979 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign