Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С изложбата „Стремеж към свободата” на Недрет Пекчин бе открито 12-то издание на „Мултикултурния град”

 04 Май 2019

С изложбата „Стремеж към свободата” на Недрет Пекчин снощи в Арт-галерия „Кръг”бе открито 12-то издание на фестивалната инициатива „Мултикултурния град”.  Изложбата бе открита от ръководителят на Арт-движение „Кръг” Радост Николаева, в присъствието на народния представител Адлен Шефкет, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, роднини на 36-годишната Недрет Пекчин, родена в село Мост, нейната сестра Нергис Имамоглу, докторант в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса, любители на изобразителното изкуство.

Недрет Пекчан, която от години живее  и работи в Лондон, е отраснала е в Турция /напуска България с родителите си, когато е на 8 години/и се връща в родния град, за да представи своята първа самостоятелна изложба в Бъгария. От 2009 до 2018 г. е участвала в десетки изложби с художници от Турция, Испания, Франция, Белгия, Япония, САЩ в различни европейски градове. Завършила е изящни изкуства в Университета „Мимар Синан” в Истанбул, където през 2013 г. получава магистърска степен, и е специализирала в Университета Кастилия Ла-Манча в Толедо.

Заместник-кметът Веселина Тихомирова поздрави художничката от свое и от името на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, като определи изложбата като значимо културно събитие за Кърджали. „Много е важно за нас, че ти избра да дебютираш с самостоятелната си изложба в Кърджали, в родното си място. Ще жънеш успехи, след като не забравяш корените си. По всичко личи, че си била щастливо дете, за което съдим от картините ти”, каза Веселина Тихомирова.

„Изложбата на Недрет и нейното връщане в родния град след десетки изложби в цяла Европа, е нещо, което ни кара да мислим за града като наш дом, като част от нашето семейство. Това ни кара да мислим за града, в който ние се раждаме, който се грижи за нас. Недрет всъщност ни показва своята любов към града като към дом, в който тя се връща”, каза при откриването на изложбата Радост Николаева.

Недрет Пекчин бе поздравена и от народния представител Адлен Шефкет. Поднасяйки й цветя, тя се обърна към художничката с думите: „Човек, който не забравя корените си, никога няма да е бездомен”.

От своя страна Недрет Пекчин благодари за топлия прием в родния й град. „Това е моята първа самостоятелна изложба и аз много се радвам, че тя се случва в родния ми град. Бях на 8 години, когато се изселихме в Турция. После живях в много градове на Европа. Родното обаче, човек си го носи навсякъде, където и да отиде. Затова това събитие е много специално за мен. Концепцията на изложбата, както сигурно сте забелязали, е свързана с моето детство, което е преминало с родната земя, с детайли от родната къща, спомени от детството. Те присъстват навсякъде в картните ми”, каза развълнуваната Недрет Пекчин.

Изложбата ще продължи до 25 май, когато на нейно място ще бъде представена нестандартна експозиция с текстове и фотографии от изследването „Интимни и сакрални пространства на паметта в Източните Родопи”на сестрата на Недрет  Нергис Имамоглу, която е докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1000 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign