Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза тържествено 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия

 06 Май 2019

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали кърджалийци отбеляза 6 май – Деня на храбростта и празника на Българската армия.  В тържествения ритуал с едноминутно мълчание и падане на колене те почетоха паметта на загиналите за свободата на България и родопския град.

Сред официалните лица на церемонията бяха заместник-кметовете на общината инж. Катя Митовска, Тунджай Шюкрю, заместник-областният управител Севда Камбурова, заместник-началникът на Военно окръжие-Кърджали майор Златко Белев, началникът на военния клуб Ани Иванова.

От тяхно и от името на  кмета на община  Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на парламента Цвета Караянчева, евродепутатите от ЕНП, народния представител Адлен Шефкед, областния управител Никола Чанев , председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, ОС на СОСЗР, омбудсмана Расим Муса, на политически партии, държавни институции и граждани бяха поднесени венци и цветя пред паметника на освободителите.

Слово за празника прочете заместник-началника на Военното окръжие в кърджали майор Златко Белев: „Кърджали е наследник на достолепните военни традиции, онаследени от военните формиравонаия на 10-та пехотна родопска дивизия и 17-та мото-стрелкова дивизия.  Нашият град е най-сполучливият демократичен аргумент пред обществото за мирно съжителство между различни религии и етноси, обединени от общото разбиране за основопагащите ценности на човешкото битие в днешния свят на предизвикателства и рискове. Народът обича армията си, а въоръжените сили са неговата здрава опора за справяне с тежки ситуации. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава на страната на народа” каза в словото си майор Белев. По думите му мирът не е само отсъствие на война. „Мирът е човешки права и върховенство на закона, защото несправедливостта някъде застрашава несправедливостта навсякъде”, подчерта майор Белев. По повод денят на Европа и 74-та годишнина от победата над хитлеровашизма той призова в знак на признателност да бъдат отрупани със свежи венци и цветя хилядите паметници издигнати в чест на отдалите живота си за отечеството български офицери и войници. И припомни, че българското бойно знаме никога досега не е пленявано, което е повод, че сме българи.

Празника в Градската градина на Кърджали продължи с изпълнения на групи за фолклорни песни и танци при дома на културата, ОСК, СУ „Йордан Йовков”, Вокална група към СУ „П.Р. Славейков” и група „Тракийска младост” към НЧ „Родопски фар”.    

 

Още снимки
 Прочитания: 509 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign