Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали се побратимява със столицата на Европа

 06 Май 2019

      Кърджали ще се побратими с една от централните общини на столицата на Европа – Брюксел, в навечерието на Деня на Европа.

       На 7 май 2019г. кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и кметът на брюкселската община Сен Жос тен Ноод г-н Емир Кър  ще подпишат на официална церемония в Брюксел, Кралство Белгия Договор за сътрудничество и побратимяване между двете общини. На церемонията от наша страна ще присъства част от кметския екип, представител на ОбС-Кърджали, отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед, както и евродепутатът Неджми Али, който има принос са установяване на контакти между двете общини.

       Сътрудничеството със Сен Жос тен Ноод ще даде възможност за обмен на добри   практики за успешно партньорство в различни проекти и ще допринесе за разширяване на контактите в различни области на обществено-политическия, икономическия и културен живот между двете общини.

         Документът, който ще бъде подписан  в „столицата“ на Европа се състои от 14 члена. Партньорство по европроекти,  в сферите на общинското управление, икономиката,  образованието, социалните услуги, младежките дейности, спорта, туризма, културата, екологията, са част от областите  на сътрудничество, залегнали в договора.

     Първите контакти между двете общини бяха установени през юли 2018г. Кметът на белгийската община Емир Кър посети Кърджали и остана изключително впечатлен от уникалните природни дадености на Източните Родопи и мирното съжителство на хора от различни етноси и религии в района. Емир Кър коментира, че има много инициативи и добри практики  на община Кърджали, които могат да се приложат и в Брюксел. По време на срещата беше постигната договореност за подписване на договор за сътрудничество  между двете общини, както и за споразумение  за предоставяне  на електронни услуги на българските граждани, живеещи в белгийската община. Инж. Азис  показа на колегата си реализирани проекти с европейско финансиране. Двамата кметове посетиха централната джамия и църквата „Св.Георги“ и разговаряха с районния мюфтия Бейхан Мехмед и отец Петър.

    В края на март 2019г. официална делегация от община Сен Жос тен Ноод посети Кърджали и проведе работна среща с инж. Хасан Азис. Страните обсъдиха сферите на сътрудничество между двете общини, които да намерят място в бъдещия договор за партньорство. На 22 април т.г. с пълно мнозинство Общински съвет-Кърджали прие решението  за побратимяване с белгийската община.

      Община Сен Жос тен Ноод е  една от централните общини в Брюксел, най-малката и най-гъсто населената от 19-те брюкселски общини, с площ от 1,14 кв. км, с население от близо 30 000 души, включващо 153 националности – най-мултикултурната община в Брюксел. Броят на  българските граждани е  близо 5000.

   Г-н Емир Кър  е кмет трети мандат и втори мандат депутат във федералния парламент на Белгия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Прочитания: 646 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign