Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза Деня на победата и Деня на Европа

 09 Май 2019

Днес Кърджали отбелязва 9 май – Деня на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа. А тези две фундаментални за човечеството събития сякаш са кармично свързани, защото, ако не беше се случила победата над хитлерофашизма през 1945 година, едва ли щеше да бъде възможно обединението на Европа, чиито първи стъпки отекват 5 години по-късно.

Пред паметните плочи на загиналите във войните на площад „Освобождение” в Кърджали бе почетена тяхната памет и подвиг с едноминутно мълчание, а венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на НС Цвета Караянчева, кмета инж. Хасан Азис, областния управител Никола Чанев, евродепутати от групата на ЕНП, народния представител Адлен Шефкет, председателя на ОбС Кърджали Раиф Мустафа, омбудсмана Расим Муса. В тържеството участваха и заместник-кметовете на община Кърджали инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, които също поднесоха цветя пред паметните плочи на загиналите във войните. Направиха го и представители на ОД на МВР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военен клуб, читалища, Клуба на руските съотечественици, патриотични организации, политически партии, граждани.

Слово за Денят на победата и Денят на Европа – 9 май, прочете Ани Иванова, председател на областната организация на Съюза на ветераните от войните и ръководител на Военния клуб в Кърджали.

Паметта на загиналите през Втората световна война бе почетена и с марш на „безсмъртния полк”, организиран от руската общност в Кърджали. Той тръгна от площад „Освобождение” и стигна до паметника на руския воин пред църквата „Свети Георги Победоносец”, където също бяха поднесени венци и цветя. А слова за 9 май и Втората световна война произнесоха Олга Стоянова – председател на Клуба на руските съотечественици и историкът Йордан Митев.

Още снимки
 Прочитания: 634 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign