Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С шествие и празнична церемония Кърджали отбеляза 24 май

 24 Май 2019

И този 24 май –денят на словото, на духа и културата, изведе стотици кърджалийци  по улиците на града, за да станат част от тържественото отбелязване на  празника на азбуката, на знанието и образованието. Празникът, който обединява минало и бъдеще. Празникът, който обединява хората не само в страната ни, но и по света.

А той дойде с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през вековете и утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник.

Денят по традиция започна с празнични тържества в учебните заведения на областния град. След края на школските тържества ученици, учители и родители се стекоха пред Дома на културата, от където тръгна празничното шествие. Празничната колона, предвождана от Гвардейския отряд при ЕГ ”Хр. Ботев”, мажоретен състав към СУ”Отец Паисий” и градския духов оркестър, премина по централния бул.„България” под аплодисментите на ръководството на община Кърджали и стотици кърджалийци.

Тържественият ритуал по повод празника се състоя в Градската градина пред Паметника на освободителите. В него участваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и неговият заместник Веселина Тихомирова, депутатът от 44 НС Адлен Шевкет, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, началникът на РУО Кърджали Гроздан Колев и представителите на двете религиозни общности.

 Начало на празничният ритуал даде химна ”Върви, народе възродени”, а гвардейският отряд и мажоретният състав представиха свои танцови композиции.

В знак на признателност към делото на солунските братя най –малките представители на подрастващото поколение поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите.

По случай празника приветствено слово произнесе кметът инж. Хасан Азис.

„ В продължение на десетилетия празнуваме 24 май с убеждението, че знанието е сила, с която променяме света и себе си към по-добро. Езикът, книгата, книжовността безусловно възприемаме като носители на това знание и като пространство, в което можем да се срещнем с други народи, с други култури и да се съизмерваме с тях. В същото време е необходимо да осъзнаем, че книжовността не е естествена даденост и само право на избор, но и усилие, което всеки прави в живота си. Това трябва да бъде основното задължение към децата ни като родители – да ги научим на отговорно отношение към знанието, на необходимостта от упоритост и труд, на уважение към учителите и училището. Заради знанието, което ни дават, заради обичта към децата ни и желанието да ги изграждат като личности поднасям празничните си приветствия към всички учители, преподаватели, научни дейци с пожелание за здраве, търпение и истинско удовлетворение от високохуманните им усилия.“, каза в словото си градоначалникът.

В края му  той поднесе своите  сърдечни благопожелания към всички за здраве, доброта, повече  красота в делника и празника  и допълни: „ Нека никога не забравяме, че чрез делото си двамата български първоучители са ни изпратили  съкровеното си посланието за национално единство, за вяра в себе си, за това, че сме отговорни за тези, които идват след нас и на които сме длъжни да оставим примери за нравственост, задружност, човечност. Така ще можем да бъдем спокойни и сигурни, че 24 май и занапред ще бъде все така лъчезарен, цветен и оптимистичен.“

По време на тържеството кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис за петнадесетта поредна година  награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали обявиха традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования.

За  тринадесета поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година бяха отличени отново  трима от най-изявените абитуриенти със специалната стипендия.

Честването на празника продължи с подготвената от община Кърджали програма.

Още снимки
 Прочитания: 509 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign