Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира мащабен проект за ремонт на улици и тротоари

 29 Май 2019

Днес бе направена  „Първа копка”  на един от петте обекта по проект „Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Кърджали“. На церемонията , която  се състоя  на площад „Хаджи Димитър”, кръговото кръстовище на пазара, присъстваха много  кърджалийци, представители на   фирмите – изпълнителки на  обекта, кметове на населени места, общински съветници,  кметът на  община Кърджали  инж. Хасан Азис,  зам. –кметът  инж. Катя  Митовска, която е ръководител на проекта, председателят на   Общинския  съвет Раиф Мустафа, също Борислав Марков, представителят на  строителното дружество ДЗЗД „П  К ЛАЙТ”  /включващо „Пътстройинженеринг” АД и "ЛАЙТИНГ ИНЖЕНЕРИНГ" ООД/,  служители на общината.

   Чрез мащабния  проект, който  днес стартираме   градската  среда на Кърджали  ще придобие  европейски  вид. Той се осъществява  по Оперативна програма «Региони в растеж» 2014-2020 г.,  каза   на откриването   ръководителя на проекта инж. Митовска.

Стойността на строително монтажните работи на обекта, включващ рехабилитацията на инфраструктура и тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление в стара градска част включваща площад „Хаджи Димитър”, ул.”Иван Вазов”, ул.”Климент Охридски” и ул.”Добруджа”е в размер на  1 424 238,73 лева без ДДС. Обектът обхваща три основни улици  ”Иван Вазов, част от ул.”Климент Охридски” / от пл. "Хаджи Димитър" до кръстовище с ул. "Богдан"/, ул. ”Добруджа” и площад "Хаджи Димитър".

Трите улици – ул. "Иван Вазов", ул. "Кл.Охридски” и ул. „Добруджа” са основни градски артерии в старата част на град Кърджали. От една страна те осигуряват достъпа на живеещите в този район и жителите на околните населени места до останала част на града, а от друга се използват от жителите и гостите на община при пътувания до зоните за отдих на язовир „Кърджали” и околните населени места.  Площад  "Хаджи Димитър” е възлова комуникационна точка в транспортната схема на града, осигуряваща връзка между старата и централната  част на града. В непосредствена близост до него се намира и „Пазар на производителите”, които е основна търговска зона не само за жителите на града но и на региона.  

За трите улици работният проект предвижда въвеждане на енергоспестяващо улично осветление и реконструкция на тротоари, подмяна на бордюри, реконструкция на пътната настилка на уличното платно,  отводняване и ремонт на уличното осветление с въвеждане на енергоспестяващи мерки. На ул. "Добруджа" ще бъде оформена велоалея. Съгласно работния проект площад "Хаджи Димитър" ще бъде реконструиран изцяло. Ще се оформи кръгово кръстовище, ще се подмени пътната настилка,  ще се изгради ново улично осветление и ще се реализира отводняване и нова вертикална планировка на площада.   Строителните дейности включват и мерки необходими за осигуряване на достъп на хора с увреждания -поставяне на тактилни плочи, съобразява на височини на тротоарите и бордюрите.

    Целият проект, включващ  ремонт и рехабилитация  на    улици и тротоари  и изграждане на мост , свързващ  първа и втора част на парк „Арпезос – Север”, е на стойност 5 052 148, 73 лева, а времето на неговото изпълнение е  30 месеца от 18 април 2018 година до 18 октомври 2020 година.  Това  е  вторият мащабен проект , след  проекта  за  14 млн. лв. за  обновяване на  5  от  най- големите   учебни  завадения в  град Кърджали, включен  инвестиционната програма на  община  Кърджали по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 година на стойност 21 млн лв.

    При избора на улиците в градската част , кв. Възрожденци и  площад „Хаджи Димитър” на пазара е търсен синергичен и допълващ ефект на инвестициите в образователната и социална инфраструктура, посочи кметът на   община  Кърджали  инж. Хасан Азис

  Преди  заедно с гостите  да  направи  първа копка на  ремонта и рехабилитацията на 10  улици в  Кърджали, градоначалникът припомни и другите  важни  акценти от  инвестиционна програма  на  общината, чрез чието реализиране Кърджали се превръща в модерен, съвременен европейски град. 

  

Още снимки
 Прочитания: 458 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign