Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Журналистката Нихал Йозерган и директорът на СУ «П. Р. Славейков» в Кърджали Милко Багдасаров са новите носители на наградата «Мултикултурният човек»

 24 Юни 2019

    Оригинален 7-годишен юбилей отбеляза днес наградата „Мултикултурният човек”,  която се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. „Досегашните носители са от България, Турция и САЩ, а цифрата 7 е избрана заради нейната символика в културните традиции и вярвания по света. Тя играе ключова роля в християнството, исляма, юдаизма и съответно във фолклора на всички народи. 7 са струните на митичната лира на певеца на Родопите Орфей, светът е създаден за 7 дни според евреите, небето е подредено на 7 нива според мюсюлманите и пак според тях вселената е създадена на 7 етапа”, припомни в началото на официалната церемония  Радост Николаева,  директор на Арт движение Кръг

   В Арт галерия Кръг, където е подредена изложба с фотографии от всичките 7 церемонии досега, бяха обявени и новите носители на наградата ”Мултикултурният човек” -  журналистката Нихал Йозерган и директорът на най-голямото училище в Южна България, известно като „училището за шампиони”, Милко Багдасаров, един от хората с най-много дипломи и специалности не само в Кърджали, но и в страната. Наградите бяха връчени от зам.- кмета Веселина Тихомирова, която поздрави тазгодишните  носители от името на кмета  инж. Хасан Азис.

   Нихал Йозерган получава наградата за ролята й на активен мост между печатни и телевизионни медии, между граждански аудитории и културни организации от България и Турция, за нейния принос към политиките, насочени срещу съвременните форми на ксенофобия и расизъм, както и за медийния образ на Кърджали като град на толерантността, който самата тя създава с публикациите си през годините като журналист, новинар, кинодокументалист и изследовател. Милко Багдасаров е номиниран като политик и лидер, педагог и новатор, истински гражданин на Европа, който гледа на съвременния свят през „очите” на бъдещето, за да проправя реални пътища към него, сам превръщайки се в мост между поколенията в битката им за равни възможности и срещу ограниченията спрямо тях, налагани в някои случаи чрез „езика на омразата”, основан на етнос, вероизповедание или каквото и да било друго различие.

     Нихал Йозерган получи поздравителен адрес и от Дружеството на журналистите в Кърджали, а Милко Багдасаров беше поздравен от своите ученици и колеги, на което отговори по нестандартен начин – с изпълнение на китара, което развълнува присъстващите.Нихал Йозерган отбеляза важността на Кърджали на картата на Балканите.„Считам себе си за човек с две родини, но космополит по дух. Всяка една от тези родини си има своето място в сърцето ми”, сподели Нихал Йозерган.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 2245 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign