Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С травъл фотография стартира арт лято 2019 в Дъждовница

 02 Юли 2019

След последната си фото-сесия в Източните Родопи миналата година, световно признатият майстор на пейзажната и травъл фотография, приключенецът-фотограф Владимир Донков отново се завръща в Дъждовница с осем млади фотографи, за да сложат началото на лятната програма в селото. Дъждовница и районът са едни от любимите му места, когато е в България. През март той стартира най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, с маршрут през дивите планински райони в три държави: Швеция, Финландия и Норвегия, която беше с дължина 800 км. Той е българинът, които води фотографски експедиции в Арктика, патагония и Хималаите за компанията си Vertical Shot Enpeditifns и менажира международен екип от фотографи и водачи. Работил е като фотограф и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, българия, Норвегия и САЩ, а негови кадри и статии са отпечатани в издания като Hasselbland Bulletin, Outdoor Photographyq Black & White Photography magazine и др.

Най-дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Гренландия, арктическа Норвегия, лапландия. Владо е известен също като snooper /човек, който си пъха носа навсякъде/ и човек, който не казва никога "не".

" Нещата, които започват с "не" не водят до това да живееш по-добре", казва той. Познат е като фотограф със страст към снимане на диви райони и изолирани изчезващи култури. Участвал е на световни фотографски събития като The Telegraph Outdoor Show  в Лондон,  The Edinburgh Pftographic Society, The Royal Gefgraphical Society  в Лондон и TEDx. Няколко пъти в годината води екипи от ентусиасти на фотографски експедиции из най-далечните и предизвикателни кътчета на планетата. През останалото време предава опита си под формата на обучения, лекции и семинари.

Програмата за млади фотографи с обучения и експедиции под звездното небе в района на Дъждовница, Сухово, Падина, Снежинка, Ненково и Скална глава стартира тази седмица за 3-та поредна година в партньорство с Кръг. Вечерните теоретични занимания се провеждат в Арт къщата в Дъждовница под формата на презентации, дискусии и критика на кадри в мултимедийната зала на Арт къщата. Предизвикателството е нощната фотография в малките села и махала Бакалите. Донков споделя с младия си фото-екип преживявания, случили се някъде между Гренландия, Лом и  Нос Хорн. Днес няколкократният водач на експедиции в Хималаите е обикновен наблюдател на облаци и звезди в района на Сухово, Падина, Снежинка, Ненково и Скална глава.

В края на лятото в Дъждовница ще гостува още един фотограф приключенец-социалният изследовател от Финландия Джейсън Дебоз, в чиято фотокамера са запечатани необикновени социални истории от много точки на света, които ще бъдат показани като самостоятелна изложба в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1557 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign